Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Május 22. a biológiai sokféleség világnapja


  Az idei év központi gondolata a mezőgazdaság és a biodiverzitás egymásra utaltsága. A világnap ebben az évben arra szeretné felhívnia figyelmet, hogy a fenntartható mezőgazdaság nem csak a biológiai sokféleség megőrzéséhez szükséges, hanem kulcsfontosságú a világ élelmezése, a mezőgazdaságból élők fennmaradása, sőt az egész emberiség jövője szempontjából is.

 A mezőgazdaság kiválóan példázza, hogy az emberi tevékenységek igen jelentős hatást gyakorolnak bolygónk ökoszisztémáira. A biológiai sokféleség világnapjának központi témája épp ezért a „Biodiverzitás és mezőgazdaság”.

• A biodiverzitás a mezőgazdálkodás alapja. A biológiai sokféleség megőrzése szükséges az élelmiszertermeléshez, a mezőgazdasági javakhoz és az ezek által az emberiség számára biztosított előnyök – többek között élelmiszerbiztonság, élelmezés és a népesség megélhetésének – biztosításához egyaránt.
• A biodiverzitás minden termény, minden háziasított haszonállat és ezek fajtaváltozatosságának eredete. A mezőgazdasági tájak biológiai sokfélesége olyan szolgáltatásokat biztosít az emberiségnek, amelyek nem csak a mezőgazdasági termelés hosszú távú fennmaradásához elengedhetetlenek.
• A mezőgazdaság hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez és fenntartható használatához, ugyanakkor a biodiverzitás csökkenésének egyik fő okozója. A gazdálkodók és mezőgazdasági termelők kezében van a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzésének kulcsa, és ők vannak birtokában annak a tudásnak, amely az emberiség e közös kincsének kezeléséhez és fenntartásához szükségeltetik.
• A fenntartható mezőgazdaság és a biodiverzitás között kétoldalú, kölcsönösen előnyös kapcsolat áll fenn. A fenntartható mezőgazdaság hatékonyan használja a vizet, a termőföldet és tápanyagokat, és ezzel egyidejűleg tartósan biztosít gazdasági és társadalmi előnyöket. Ezért fontos, hogy a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat terjedését és újjáéledését gátló tényezők megszűnjenek.
• A mezőgazdasági termelők a fogyasztói igényekre és a kormányzati politikákra reagálnak. Az élelmiszerbiztonság, a megfelelő élelmezés és a biztos megélhetés érdekében az élelmiszertermelést fenntartható és hatékony mezőgazdasági módszerek és tájszintű tervezés alkalmazásával, a fenntartható fogyasztást szem előtt tartva szabad csak fokozni – ezek a feltételek szükségesek a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

 A mezőgazdasági termelés az 1960-as évek óta 160%-kal nőtt, míg a világ népessége több, mint megkétszereződött. A gazdálkodók és mezőgazdasági termelők világszerte hatalmas erőfeszítéseket tesznek azért, hogy élelmiszerrel lássák el ezt a növekvő számú népességet, csökkentség a szegénységet és sok helyen hozzájáruljanak a biodiverzitás megőrzéséhez. Azonban az élelmiszertermelés gyakran háttérbe szorította az ökoszisztéma egyéb szolgáltatásait.
Ha azt szeretnénk, hogy az élelmiszertermelés lépést tartson a népesség növekedésével a termelés fenntartásához szükséges ökoszisztéma állapotának romlása nélkül, akkor most kell változtatni, és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat széleskörű elterjedését támogatni.
A döntéshozóknak és a fogyasztóknak egyaránt ki kell venni a részüket ebből a folyamatból: a megfelelő gazdasági ösztönzők és a piaci kereslet egyaránt elősegíti, hogy a gazdálkodók és más termelők fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot folytassanak. Az egyének esetében a legfontosabb lépés ebben az irányban, hogy felismerjük, milyen hatással van a teljes rendszer működésére az, hogy milyen élelmiszert választunk.
A fenntartható mezőgazdasági rendszerek lehetővé teszik, hogy az emberiség megőrizze a biológiai sokféleséget és az ökoszisztéma szolgáltatásait, élelemmel lássa el az egész világ népességét és biztosítsa az erőforrások megőrzését a következő nemzedékek számára is.

 A 2008. évi biodiverzitás világnap illusztrációjaként választott kép egy hagyományos pakisztáni hímzett falikárpit, amelyet a pakisztáni környezetvédelmi minisztérium adományozott a Biológiai sokféleség egyezmény titkárságának, a Természet és kultúra múzeuma számára.
Az eredeti hímzés mérete 2x2 méter. A gondos öltésekkel és ragyogó színekkel készített műremek a pakisztáni tájat, a gazdálkodás mindennapjait és a földművességhez kapcsolódó jeleneteket ábrázol. A kép letöltéséhez kattintson ide.


  A biológiai sokféleségről és a vonatkozó egyezményről néhány további információ:
http://www.nimfea.hu/countdown2010/

 A biológiai sokféleség 2008. évi világnapjáról további információ:
http://www.cbd.int/ibd/2008/?tab=0

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -