Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Nagy kérészrajzás volt a Tiszán

 Az elmúlt hét második felében a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai folyamatosan járták a Közép-Tiszát, hogy az idei kérészrajzás nagyságáról gyűjtsenek információkat.
A Szolnok-Nagykörű közötti szakaszon hétvégére esett a főrajzás, szombaton valamivel nagyobb számban repültek a védett tiszavirágok, mint vasárnap.
  Szombaton késő délután 17:00 után nem sokkal jelentek meg az első kérészek, ekkor még alig egy-két példány repült mindösszesen. 18:30-tól azonban egyre több és több egyed kezdett repülni és a hímek folyamatosan kergették már ekkor a nőstényeket.
  A partra újabb és újabb hím egyedek repültek ki átesni utolsó vedlésükön. A vedlés helyszíneiben nem nagyon válogattak, növények, vagy a parton állók ruhája, fényképezőgép állvány, bármi jó szolgálatot tett erre a célra. A gyors vedlés után a hímek azonnal repültek vissza a vízre, hogy nőstényeket keressenek. A tengernyi szárny verdesésének hangját csak időnként zavarta meg egy-egy nagy sebességgel áthaladó motorcsónak.
  A legnagyobb tömegű rajzások a napsütötte, melegebb folyókanyarokban voltak megfigyelhetőek, de a kérészek hatalmas száma miatt máshol sem volt hiány belőlük.
A halak folyamatosan a víz felszín közelében mozogtak, de a kérészeket nem csak ők, hanem a hullámtéri erdők madarai is szép számmal fogták. Az erdei pinty, szürke légykapó folyamatosan repült ki újabb és újabb egyedekért, de még az alapvetően rejtőzködő és a magas lombkoronában mozgó színpompás sárgarigó is a kérészek fogásával foglalatoskodott, csakúgy mint a kakukk, ami sajátos módon a magasba tévedt egyedeket kapdosta el. A seregélyek kirepült fiókáikkal is nagy számban fogták a rajzó kérészeket.
  A rajzás csúcsát követően a nőstény egyedek elképesztő mennyiségben indultak meg a folyásiránnyal ellentétesen a folyó felsőbb szakaszai felé, hogy petéiket a számukra legmegfelelőbb helyeken ejtsék a vízbe. A sok milliónyi kérész hatalmas tömegben hömpölygött a fő folyásirányt követve, gyakorlatilag másfél-két órán át szinte véget nem érő élő folyamként hömpölyögtek.
  Sajnos a rajzás idén sem volt zavartalan. Évről-évre visszatérő probléma, hogy sokan igen nagy sebességgel haladnak motorcsónakkal a rajzás idején a Tiszán, kérészek százait taposva a víz alá. Ennek következtében a sérült egyedek többet nem lesznek képesek a víz felszínén „talpra állni” és repülni. Szintén probléma, hogy egyesek a rajzás idejét tartják a vízisí legalkalmasabb idejének, komoly károkat okozva a kérészek állományában, hiszen a folyamkilómétereken át tartó nagy sebességű közlekedéssel több ezer kérészt károsítanak. A nagy sebességű víziközlekedés a Tiszán nem csak azért veszélyes, mert a víz felszínén mozgó kérészeket tapossa el, hanem azért is, mert a nagy erejű hullámok miatt a partoldalban vedlésben lévő, sérülékeny egyedeket is elpusztítja, illetve a lárva állapotban az agyagos partban fejlődő kérésztelepek eróziós folyamatait gyorsítja.
  Idén is több horgász gyűjtötte a kérészeket, hogy azokat horogra tűzve csaliként használja az eredményesebb horgászat érdekében. Nem ritkán kereskedelmi céllal gyűjtik a védett tiszavirágot, hogy azokat csaliként illegálisan árusítsák.
  A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett fajunk, egyetlen egyed pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 2000 Ft, azaz aki befogja, elpusztítja a kérészeket, egyedenként számolva komoly pénzbírsággal sújtható.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -