Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ellenőrzésre kerültek a szalakóta odúk

  Július hónapban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei elvégezték a kihelyezett szalakótaodúk ellenőrzését. A több éve tartó program során számos olyan helyre kerültek kihelyezésre költőodúk szalakóták számára, ahol az élőhelyi adottságok kedvezőek, de a természetes odúk, öreg fák hiánya miatt fészkelésre nem nyílik lehetősége fokozottan védett, színpompás madarunknak. A 2008-as évben az előző évhez képest kevesebb, 14 pár fészkelt eredményesen. A fészekaljak nagysága változó volt, de több odúban 5 fiókát is neveltek a szalakóták. Újabb revírek is feltérképezésre kerültek, ahol nem a mesterséges odúkban, hanem vélhetően természetes üregekben nevelt fiókát két pár is Kenderes határában. A Nimfea TE szűkebb működési területén végzett odúkihelyezések sikeresek, hiszen olyan helyeken, ahol korábban nem fészkelt szalakóta, ma 2-3 pár költ rendszeresen és eredményesen. A Karcag határában elhelyezett odúkban például ma már 7 pár fészkel a korábbi egy-kettő helyett!
   Sajnos nem könnyíti meg a védelmi munkát, hogy továbbra is divat a szalakóta odúk lopása. Elsősorban a tavaszi időszakban, vagyis a fészkelések kezdetén fordul elő, hogy az odúkat a fákról leveszik, így a madarak el sem tudják foglalni azokat.
   Remélhetőleg az újonnan kihelyezett odúkat is elfoglalják jövőre a szalakóták és a több éves munka árán elért kismértékű állománynövekedés folytatódik.

 
   

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -