Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Földikutya került elő Mezőtúrról

A Nagykunságból kipusztultnak hitt földikutya (Nannospalax leucodon) egyetlen példánya került elő Mezőtúrról a nyár folyamán. Az állat megkerüléséről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kaptak értesítést a megtaláló helyi lakosoktól. A HNPI munkatársai megszervezték az állat mentését, melyet jelenleg a Természettudományi Múzeum munkatársai gondoznak.
A földikutya fokozottan védett állatfajunk, korábban a Nagykunság területén is általánosan elterjedt volt, de sajnos a nagyüzemi monokultúrás intenzív mezőgazdasági módszerek alkalmazásának köszönhetően korábbi élőhelyéről szinte mindenhonnan kipusztult. Ma már mindössze néhány helyen maradt fenn állománya e ritka emlősfajnak, így a mezőtúri megkerülése különösen nagy jelentőséggel bír.
A megtalált földikutya példány egyed mentésében, majd a későbbiekben a potenciális élőhelyek feltérképezésében, a helyi lakosok informálásban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak irányításával a Nimfea Természetvédelmi Egyesület önkéntesei is segítettek.
Jelen ismeretek alapján a földikutya maradék állománya Mezőtúron belterületen, zöldséges kertekben, lakóházak udvaraiban maradt fenn az elmúlt 50 évben. Sajnos újabb egyed nem került elő, illetve jellegzetes túrásait sem sikerült megtalálni, így valószínű, hogy a helyi lakók elmondása alapján egykoron gyakori földikutya, amely gyakran megdézsmálta a veteményeskertekben a répát, krumplit, ma már alig található meg.
A földikutya a földfelszín alatt készíti el járatrendszerét, túrásai nagyobbak a vakondénál és jellegzetes, nagy földhurkák találhatóak rajta, szemben a vakond aprószemcsés, porhanyós túrásaival. Míg a sötét bundájú vakond ízeltlábúakkal és lárváikkal (közöttük sok mezőgazdasági kártevővel), gilisztákkal táplálkoznak, addig a földikutya növényevő, így a mezei iringó, vadmurok gyökere mellett előszeretettel fogyaszthatja a kiskertekben a répát, burgonyát, hagymát is.
Nem kizárt, hogy a Nagykunság más korábbi földikutya élőhelyein, a mezőtúrihoz hasonló széles mezsgyével határos zöldséges kertekben fenn tudott maradni kisebb állománya a kipusztulás szélén álló emlősfajunknak.

 
 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -