Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Rendhagyó mozidélután

 Október 16. az élelmezés világnapja. A Korda Sándor Filmszínházban ez alkalomból egész délután ingyenes filmvetítés várja azokat, akik kritikus szemmel nézik a világot, és legfőképpen pedig szeretik tudni, hogy mi kerül a tányérjukra.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Védegylet (www.vedegylet.hu) közös programja keretében rendhagyó módon emlékezünk meg az élelmezési világnapról: október 16-án délután 3 órától kezdődően folyamatosan olyan filmek tekinthetők meg, amelyek egy kicsit más oldalról mutatják be az utat, amit élelmiszereink az asztalunkig megtesznek. Néhol provokatív, néhol mulatságos, néhol szórakoztató, de mindenképpen elgondolkodtató filmekre hívunk minden kedves érdeklődőt. Bármikor be lehet kapcsolódni, és a vetítés ideje alatt bármikor el lehet hagyni a mozit – de reméljük, hogy mindenkit annyira lebilincselnek a vásznon látottak, hogy eszébe se jut elmenni!


Az élelmezési világnapról
  Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján világélelmezési napnak nyilvánította október 16-át, amely egyben megemlékezés a FAO 1945. évi megalapításáról.
Szerte a világban több mint 840 millió ember éhezik, és még több szenved különböző tápanyag hiányból eredő betegségekben. Ezen problémák jól mutatják a társadalom és bioszféra szoros egymásrautaltságát, hiszen a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség védelme jelen esetben az emberi táplálék védelme is egyben. A világban a kultúrnövények gazdag választéka és a háziasított állatok sokszínűsége ellenére az emberiség élelmiszerellátása 90 százalékban csupán 14 emlős és madárfaj lététől függ, és csupán négy növényfajta biztosítja a növényektől származó energiánk 50 százalékát.
Kiemelten fontos lenne a táji adottságokhoz alkalmazkodó mezőgazdaság használata, a bölcs tájhasználatot megvalósító agrárium, ahol megszüntetjük az élelmiszer-globalizációt, és a mezőgazdaság gyorsan csökkenő génállományát, hiszen az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező táji növény- és állatfajok lehetővé teszik a termesztés és tenyésztés változó feltételekhez történő alkalmazkodást.


A részletes program (a plakát letöltéséhez kattintson ide)

15:00 Összeállítás rövidfilmekből

GMO? Köszi, nem
Rendező: Takács Mari, Kiss Csilla
17 perc
A Védegylet filmje

A legújabb felmérések szerint a magyarországi, illetve az európai lakosság 80%-a elutasítja a génmódosított növényeket az élelmiszerekben és a termőföldeken egyaránt. Ennek ellenére az Európai Bizottság a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nyomására engedélyezi a génmódosított kultúrák termesztését és forgalmazását az Unió területén. Spanyolországban és Romániában immár több tízezer hektárt is meghaladnak a génmódosított kukorica illetve szójakultúrák.
Ezen politikai és demokratikus válsághelyzet hatására civil szervezetek, gazdamozgalmak, tudományos kutatók és egyszerű állampolgárok tömegei fognak össze Európa-szerte a génmódosítás elleni küzdelemben.
A "GMO? Köszi, nem!" című dokumentumfilm a 2005 áprilisában megrendezett "GMO-mentes Európáért" fesztiválon készült. A tudósítás nem a GM-növények körüli környezetvédelmi, egészségügyi, gazdasági és társadalmi problémákat taglalja, hanem azokat a konkrét megoldásokat világítja meg, amelyek lehetővé teszik egy GMO-mentes Európa és világ megvalósítását. Ilyenek a lakosság tájékoztatását célzó szemléletformáló kampányok, a GMO-mentes zónák létrehozása, illetve egy európai szintű moratórium visszaállítása.
A film további erőssége, hogy előtérbe helyezi a közép-kelet-európai mozgalmak törekvéseit, és külön kitér a szolidaritás fontosságára az Európai Unió tagországai között, illetve az EU és a fejlődő országok között.
A filmben megszólalók között van José Bové, a karizmatikus McDonalds-romboló francia gazdálkodó, aki egy alternatív mezőgazdasági rendszer elemeit vázolja fel az élelmiszer-önrendelkezes jegyében.


A kis száj nagy forradalma
Rendező: Freerange Studios
5 perc

Forradalmi SZÁJAK beszélnek arról, hogy mit is kellene vagy nem kellene ennünk: Csak Semmi Zsír, Tilos a GMO, Szigorúan Növényvédőszer Mentesen, Csak Semmi Mesterséges Adalék! Kérem, mi környezettudatosak vagyunk!


Tárgyaink története
Rendező: Freerange Studios
20 perc

A Cuccaink Meséje számos környezeti és társadalmi ügy összefüggéseiről rántja le a leplet, és arra hív minket, hogy egy fenntarthatóbb és igazságosabb világot hozzunk létre. Megtanít pár dolgot, megnevettet és még az is lehet, hogy örökre megváltoztatja azt, ahogy a cuccainkra nézünk.

The Meatrix
Rendező: Free Range Studios, Sustaninable Table

Válaszd a piros tablettát és nézz szembe a valósággal: hogyan készül a hús, ami az asztalodra kerül. A sokszoros díjnyertes Meatrix-trilógia első része most bevezet a mátrix titkába…


16:30 McRágalmazás
Rendező Franny Armstrong
52 perc

A McDonalds rendszeresen perrel fenyegeti kritikusait, hogy befogják a szájukat, legyen szó a környezetről, a munkakörülményekről, vagy a gyermekek manipulációjáról: A 'McLibel' Helen és Dave történetét követi, a kertészét és a postásét Londonból, akik megküzdöttek a McDonalds-szal - és 'nyertek' - a brit bíróságok történetének leghosszabb csatájában.
"Kétszer meg fogod gondolni, mit érnek a polgári szabadságjogok a cégek korszakában.... Erős."- Time Out

17:30 Lázadás a tányérodban

Rendező: Kiss Csilla, Mihalik Gabriella, Takács Mária, Horváth Balázs
90 perc
A Védegylet filmje

Két budapesti bio-vándornő útra kel: valódi élelmiszert keresnek, igazi vidéki közösségeket. Találnak is párat itthon és Erdélyben, de nehéz helyzetben. Mi fán terem az egészséges, helyi élelmiszer?


19:00 Megesszük a világot (We feed the world)

rendező: Erwin Wagenhofer
zeneszerző: Helmut Neugebauer
operatőr: Erwin Wagenhofer
vágó: Erwin Wagenhofer

osztrák dokumentumfilm, 90 perc, 2005
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Svájcban a kenyérgabona 4/5-e Indiából származik, abból az országból, ahol százezrek éheznek; a francia halkereskedők azt mondják, az ipari módszerrel fogott tenger gyümölcse nem evésre való, hanem eladásra; Romániában fél centes órabérért dolgoznak az asszonyok a hagymaföldeken, amelyet távoli országokba szállítanak tovább; Spanyolország legnagyobb üvegházas agrárvidéke nagyobb mint Luxemburg és Hollandia együtt - a világban mégis 5 percenként hal éhen egy gyermek. A világ élelmiszertermelése és az élelmiszer elosztása katasztrofális szintre jutott. A 3000 kilométerről importált paradicsom olcsóbb mint a hazai; az ásványvíz ugyanolyan kereskedelmi értéket képvisel mint bármely más termék; a legtöbb élelmiszert szójával dúsítják. Hová vezet ez a folyamat? Az emberiség élelmiszerellátása nem több mint néhány tucat multinacionális cég versengésének színtere?
A filmekről további információ a www.globalprojekt.hu oldalon található.
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -