Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kevés résztvevővel, de sok madárral rendezte a Nimfea TE a madármegfigyelő napokat

 A hagyományokhoz híven október első hétvégéje a madarak körül forgott idén is a Nimfea Természetvédelmi  Egyesület szervezésében.
  Sajnos az esős időjárás nem kedvezett a hétvégén, így mindössze néhányan vettek részt a madármegfigyelő napokon.
  A szombati napra a Nimfea TE munkatársai a Kisújszállás és Ecsegfalva közötti Kenderesszigeti-halastavak mellett madárgyűrűzés folyt, míg a lecsapolt halastóegységen sok dankasirály, nagy kócsag és partimadarak táplálkoztak nagy számban.
  A kora reggeli szélcsendes időben nagyon élénk énekesmadár mozgás volt tapasztalható a halastavak melletti sűrű bokros élőhelyen. A gyűrűzés során meglehetősen sok madár került kézre, amíg az eső el nem kezdett esni. Gyakorlatilag az esőig folyamatosan, nagy ütemben kellett dolgozni, hiszen az élénk madármozgás során sűrűn kellett ellenőrizni a hálókat. A nap érdekessége volt egy tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus), mely fajnak ez az első regisztrált előfordulása a Kenderessziget-halastavakon.
  Vasárnap már jóval kedvezőbb, de igen változékony időjárási körülmények között a Kenderes melletti Telekhalmi-halastavakkal szomszédos sűrű cserjés, nádas élőhelyen történt madárgyűrűzés az érdeklődők részére, míg a lecsapolt halastavakon megfigyelésre nyílt lehetőség. A lecsapolt halastavakon két színesgyűrűs fekete gólyát sikerült megfigyelni, sőt egy megkésett, de szintén gyűrűt viselő fehér gólya is előkerült.
  A madárgyűrűzés során több, mint 110 madár fordult meg kézben, annak ellenére, hogy mindössze hat háló került csak felállításra. A barátposzáták mellett nagyon sok csilpcsalp füzike, sárgafejű királykák, őszapók kaptak gyűrűt és itt is megkerült egy tüzesfejű királyka.
  A nap érdekességei voltak még az átrepülő rétisasok és egy kerecsensólyom is.
Reméljük, hogy a hétvége során meggyűrűzött vonuló énekesmadarakból sok visszatér majd tavasszal Afrikából!

 

      

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -