Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Folyik az M8, Szolnok-Dunavecse közötti autópálya szakasz nyomvonal kijelölése

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vesz az M8 autópálya, Szolnok-Kecskemét és Kecskemét-Dunavecse közötti szakaszának nyomvonal kijelölésében. A tárgyalások még 2007-ben kezdődtek, jelenleg is folynak.

Az M8 kritikus szakasza a NATURA 2000 területen is átmenő Kecskemét-Dunavecse közötti szakasz, amely számos fontos pannon homoki gyepet, vizes élőhelyet és túzokos területet egyaránt érint főként Kunadacs és Dunavecse térségeiben. A Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel konzultálva folyamatosan részt vesz az Egyesület a szakasz tárgyalásain, bejárásain.
A kunadacsi homoki gyepek adnak otthont Magyarország legnagyobb homoki kikerics (Colchicum arenaria) állományának, mely állományméret szempontjából „A” kategóriás Natura 2000 terület, valamit a homoki nőszirom (Iris arenaria) egy jelentős populációjának, mely „B” kategóriás területként van jelölve. Továbbá szintén kiemelten jelentős állománya a fokozottan védett, kipusztulás által közvetlenül fenyegetett, térségi szinten nagy jelentőséggel bíró földikutyának (Nannospalax leucodon). A nyomvonal által további érintett fajok az ürge (Spermophilus citellus), a magyar futrinka (Carabus hungaricus) és számos kétéltű és hüllő faj stb. A fajok többsége az Európai Unió által is kiemelt jelentősségű populációkhoz tartozik.
A kiemelt jelentőségű élőhelyek károsodása és a védett, fokozottan védett természeti értékek károsodásának elkerülése, a jövőbeli fragmentációs, ökológiai barrier hatások mérséklése nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon, ha már a nyomvonal természetvédelmi szempontból teljes mértékben elfogadható módosítására már nincs lehetőség.

A program megvalósulását az NCTA támogatta.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -