Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Felavatták Nagyváradon Czárán Gyula szobrát, a szoboravató ünnepségen a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett.


   A sokszor méltatlanul elfeledett és kevéssé ismert Czárán Gyula (1847-1906) az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt, gyakran emlegetik „a magyar turizmus atyja”-ként is.      Tiszteletbeli tagja volt volt az Erdélyi Kárpát Egyesületnek a Királyi Magyar Természettudományi Társulatnak és a Magyarhoni Földrajzi Társulatnak egyaránt. Legfőbb tevékenysége a festői szépségű, páratlan természeti kincseket rejtő Bihar-hegység látnivalóinak feltérképezése és megismertetése a közönséggel, a bakancsos turizmus népszerűsítése érdekében végzett munkája volt.

  Czárán Gyula életéről, munkásságáról a nagyváradi Czárán Gyula Alapítvány a Nimfea Egyesület kiadásában már több könyvet is megjelentetett. Az alapítványnak régóta dédelgetett terve volt, hogy Czárán Gyula munkásságának méltó módon állítson emléket. Erre most nyílott lehetőség, melynek eredményeképpen Nagyváradon a Pitestii Libartate téren, a Sebes-Körös partján lévő parkban kapoptt helyett Czárán Gyula mellszobra, melynek avatásán a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is részt vett, és koszorúval fejezte ki tiszteletét.

   

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -