Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Esettanulmányok Natura 2000 területeken

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondozásában jelent meg a Nimfea füzetek 16. kötete, mely „Uniós védelem-magyar gyakorlat” címet viseli.
A kötet összefoglal néhány példa értékű ügyet, melyben a Nimfea Egyesület ügyfélként vagy szakértőként vesz részt, Natura 2000-es területekkel vagy fajok védelmével kapcsolatosan.

  A kötetben szereplő ügyek legtöbbje jelenleg is folyó közigazgatási vagy bírósági eljárás, amely ügyszámait a füzet tartalmazza, azonban ez sajnos közel sem az Egyesület által indított vagy bejelentett ügyek egésze. Az esettanulmányban összefoglalt ügyeken kívül jelenleg közel tíz peres és mintegy 40 államigazgatási eljárásban vesz részt az Egyesület.
Bár az ügyek nagy többsége éveken keresztül elhúzódó természetkárosítás, vagy veszélyeztetés miatt induló eljárás, mégis fontos kitartani, eljárni ezekben az ügyeken, ha meg akarjuk óvni a természeti kincseinket, védett értékeinket.
A bejelentett természetkárosítók, veszélyeztetők akár etikátlan eszközökhöz is fordulnak, hogy az Egyesületet ellehetetlenítsék, megbénítsák a folyamatos ellenőrzésekkel, magánvád indítványokkal, rendőrségi feljelentésekkel, azonban a cél nem szentesíti az eszközt, ezáltal nem lehet kibújni a felelősségrevonás alól.
Az EMLA, a TASZ és egyéni ügyvédek szakértői segítségével az ügyek tovább folynak, és bízunk abban, hogy a megjelent kötet közelebbi képet nyújt az Egyesület ez irányú tevékenységéről, és támogatókra talál, akár önkéntesek, akár szakértők, akár civil szervezetek köréből.

  A kötet megjelenését a Nemzeti Civil Alapprogram, Nemzetközi Szakkollégiuma támogatta. A jogérvényesítési ügyekben a Beklen Alapítvány, Norvég Civil Támogatási Alap programja is segítségre van.

A kötetben összefoglalt ügyek:
- Gyulavári hallépcső
- Pásztói csatornaásás
- Derekegyházi Vaddisznóskert
- Apponyhát
- Körösladányi Vadaskert
- Akkumlátorbontó
- Murai kavicsbánya
- Hajdúnánás depónia
- Mártélyi szennyvíztisztító

A kiadvány beszerezhető:
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Székely Zsuzsa: www.nimfea.hu, zsuzsa'kukac'nimfea.hu,
06-56-361-505. (postaköltségért)


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -