Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Csehországi útibeszámoló

  A Nimfea Egyesület munkatársa csehországi civil szervezeteknél járt a KÖTHÁLÓ tagjaival, melyet a KÖTHÁLÓ Visegrádi Alap pályázata támogatott. Az út során 5 civil szervezet munkásságával és programjaival ismerkedtek meg.

  2008. november 12-14. között került sor arra a tanulmányútra, melyen a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezeti vettek részt Csehországban, partnerségben szlovák civil szervezetek tagjaival. A program során olyan csehországi civil szervezeteket látogattak meg, melyek hasonlóan a magyarországi KÖTHÁLÓ-val, környezeti tanácsadással, természet- és környezetvédelemmel foglalkoztak. Természetesen a cél nem csak az volt, hogy a szervezetek programjait megismerjék, illetve elsajátítják a környezeti tanácsadásban és zöld beszerzésben szerzett tapasztalatokat, hanem energiahatékonysági ötleteket, példákat is megismerjenek.
   Az első helyszín a brno-i Veronika Ökológia Intézet volt, amely zöld beszerzésben. Környezeti tanácsadás tudott példát mutatni. A szervezet főként az élhető városi környezet megteremtésében segít a lakosoknak és önkormányzatoknak, így programjaik között található a zöld önkormányzat létrehozása, a hulladékkezelési tanácsadás és biogazdálkodási programjuk is van. A Veronika Intézet két központtal működik, Brnoban és Hostetinben. Az út során mindkét helyszínt bejárták a programon résztvevők.
   A Veronika Intézet megtekintése után az olomouci Környezeti Nevelési Központ megtekintésére került a sor, ami alacsony energiahatékonyságú házként példát mutatott a megújuló energiák felhasználására. A központ tevékenységéről szóló beszámolóból megtudhatták a résztvevők, hogy a központ főként környezeti neveléssel, konferenciaközpontként és turisztikai központként működve, önfenntartó működésre törekszik. Programjaik között bemutatásra került a „Nature of Olomouc Region” program, melybe 15 önkormányzat bevonásával, 6 tanácsadó iroda kialakítására került sor, ahol képzett tanácsadók adnak segítséget környezet- és természetvédelemben, energiahatékonyságban és környezeti nevelésben.
   A következő helyszínen a Kosenka szervezettel ismerkedtek meg a résztvevők. A szervezet aktív természetvédelmi tevékenység mellett tájvédelemmel és mezőgazdálkodással foglalkozik. A szervezet igyekszik megvásárolni és ezáltal megvédeni a csehországi erdőket, így jelenleg 17 ha saját erdővel és 57 ha bérelt erdővel, mezővel és legelővel gazdálkodnak. Programjuk a „Fehér Kárpátok revitalizációja” többek között a térség erdeinek és tájgazdálkodásának megőrzéséről, védelméről és aktív fajvédelmi programokról szól.
   A tanulmányút következő állomása a Veronika Hostetini központja volt, amely passzív házként takarékos energetikai példát mutatott. Napelemekkel, napkollektorokkal, biomassza erőművel és a passzív házra jellemző megoldásokkal, többek között a rekuperációs rendszerrel ismerkedtek meg a KÖTHÁLÓ tagjai. A központ állomása volt az aszaló rendszer és a gyökérzónás tisztítórendszer megtekintése, a biomassza erőmű meglátogatása, valamint a bio almalevelet gyártó almafeldolgozó is, miközben megismertették a központ tevékenységét, programjait.
   Állandó kísérő a STEP szervezet vezetője Kamila Kanichová volt, aki bemutatta a szervezete működését és programjait, amely hasonlóan a magyarországi KÖTHÁLÓ-hoz, környezeti tanácsadással, zöld iroda kialakítással és a csehországi környezeti tanácsadó irodák összefogásával foglalkozott.

A tanulmányút a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának Visegrád Alap támogatásával zajlott, melyet ezúton köszön meg a Nimfea Egyesület.
Székely Zsuzsa – Nimfea T. E.

   


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -