Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

„…Hanem ősszel szoruláskor,
Az a pásztor, aki számol.”

PÁSZTORADVENT A HORTOBÁGYON

 Az őszi állatbehajtás hagyományainak felidézésében vehettek részt Egyesületünk tagjai a november 29-én megrendezett „Pásztoradventen”, ahová a szervezet munkáját segítő helytörténeti kutatók is elkísértek bennünket. Utunk célja egy kellemes szombat délutáni esemény megtekintésén túl az volt, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló „Értékőrző Túrkeve” című hagyományőrző programunkhoz autentikus ismereteket, tapasztalatokat szerezzünk.

 A hortobágyi vásártéren immár negyedik éve megrendezésre kerülő pásztorünnepen a cifraszűrbe, subába öltözött pásztorok közel 1000 állatot – szürkemarhát, rackát, birkát – hajtottak be a pusztáról a Kilenclyukú hídon át, jelezve ezzel a legeltetési időszak végét, a hideg beálltát, az adventi időszak kezdetét. A pásztorok számot adtak a szürkegulya, a ménes, a rackanyáj állapotáról, arról, hogy mennyi a tavasszal kihajtott- és most beterelt állomány, hány állat pusztult- vagy bitangolt el a legeltetési időszakban. Régen az állatok számát a tavaszi kihajtáskor „rovásfára” írták, majd e fát kettéhasították: az egyik fele a gazdánál, a másik a pásztornál maradt. Mivel a fára az elpusztult vagy elbitangolt jószágokat is fel kellett róni, a téli behajtáskor – amikor összepasszították a rovásfát – kiderült, hány állat hiányzik, azaz a pásztornak „sok van-e a rovásán”?
  A több száz éves hagyománynak megfelelően az elpusztult állatok emléke előtt a Hortobágy folyóba eresztett, előtte megáldott koszorúval tisztelegtek a pásztorok, majd sötétedés után énekszó kíséretében gyújtottak együtt őrtüzet kisbojtárok és öreg pásztorok a Kilenclyukú híd lábánál.
Maradandó élmény volt…


 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -