Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

„Agresszív inváziós halfaj, az amurgéb a Dunántúlon – tények, veszélyek, intézkedési lehetőségek” címmel tanácskozás került megrendezésre az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében, melyre szakértőként a Nimfea Egyesület Halfaunisztikai Munkacsoportja is meghívást kapott.

 A 2008. december 3-án, a Balatoni Nemzeti Park kezdeményezésére megrendezett szakmai találkozó aktualitása az volt, hogy a BLKI szakemberei 2008. tavaszán kutatásaik során a Kis-Balatonba torkolló Marótvölgyi-vízfolyásból kimutatták az eddig csak a Tisza és a Duna keleti vízgyűjtőjéből ismert idegenhonos invazív halfaj, az amurgéb (Perccottus glenii) egyedeit. A nyár folyamán, illetve ősszel emelkedő példányszámban újabb egyedek kerültek elő. A faj a hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett, az Európai Unió területén kiemelt jelentőséggel bíró lápi póc (Umbra krameri) élőhelyén jelent meg. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az amurgéb különösen nagy veszélyt jelent az őshonos lápi póc állományaira.

  A tanácskozás célja az volt, hogy az aktuálisan és potenciálisan veszélyeztetett vízgyűjtők természetvédelmi kezelői, természetvédelmi és halászati hatóságai, a Balaton halászati kezelője és a témában jártas kutatók, elméleti és gyakorlati szakemberek a jelenlegi adatok és információk, tapasztalatok egymás közti megosztásával, javaslatokkal, szakmai kérdések és vélemények megvitatásával megalapozzák egy átfogó és hatékony intézkedési terv kidolgozásának, konkrét gyakorlati lépések tervezésének lehetőségét.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -