Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Diszkrimináció- a jogok ismerete

A magyar állampolgárok többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen jogai vannak, ha diszkrimináció, vagy zaklatás éri őket.

Két EK irányelv (a Faji egyenlőségről szóló irányelv, valamint a Foglalkoztatásról szóló keretirányelv) határozza meg azokat az elveket, amelyek az Európai Unióban hivatottak biztosítani a diszkrimináció elleni jogi védelmet.

Ezek az irányelvek az etnikai alapon, vallási, illetve hitbeli meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron, vagy szexuális irányultságon alapuló, elsősorban munkahelyi diszkriminációt igyekszenek megelőzni az EU-ban.
A jogvédelem ellenére a diszkrimináció továbbra is létező jelenség.

Az elvégzett kutatások azt mutatják, hogy az európaiak szerint a diszkrimináció széles körben elterjedt Európában. Mindemellett általánosságban a diszkrimináció elleni törvények ismertségi szintje elég alacsony. A fogyatékosság az egyetlen olyan diszkrimináció-fajta, amiről az európai állampolgárok fele tudja, hogy azt törvény tiltja. Tízből négyen, vagy csak kevesebben tudják azt, hogy a diszkrimináció másik öt fajtáját is tiltja a törvény. A legkevésbé ismertek a szexuális beállítottságon, és az életkoron alapuló diszkriminációt tiltó törvények.

 

A programot a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -