Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Magyar tarka szarvasmarha állomány beszerzése a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával

A Herman Ottó Természetvédő Kör legeltetési programjával is hozzá kíván járulni a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Ebben a témában pályázati program lebonyolítását kezdte meg 2008 őszén. A programban, - amely a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósul meg, illetve a már évek óta zajló Túrkevei Tájrehabilitációs Programjának is része- célul tűzte ki, hogy a kezelésébe lévő gyepterületeket legelő állatállománnyal (szarvasmarha, juh, ló) hasznosítja a területek kedvező ökológiai állapotának helyreállítása érdekében.

S mivel a HOTEK- nek célja a génmegőrzés is, ezért igyekszik olyan állatállományt beszerezni, amellyel nem csak legeltetési tevékenységet lát el, hanem őshonos magyar faját is fenntart.

Emiatt egy magyar tarka szarvasmarha állomány kialakítása mellett született meg a döntés, amely kettős hasznosításával a későbbiekben el tudná látni nyersanyaggal a megvalósítani kívánt helyi kis tej - és húsfeldolgozó üzemet is.

Ezért a tárgyalások megkezdődtek egy helyi tenyészettel, ahonnan a HOTEK több, magas genetikai értéket képviselő tenyész egyedet kíván vásárolni.

A jövőbeni tenyészet alapját képező egyedek kiválasztásra kerültek, amelyek a Magyar Tarka Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének regisztrációs rendszerében is szerepelni fognak.

 

. . .
. . .

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -