Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Februárban már kevesebb bagoly

 Az általános iskolásoknak kiírt erdei fülesbagoly számlálás utolsó felmérési napja 2009. február 13-a volt. A folyamatosan beérkező adatokból kiderül, hogy a tél utolsó hónapjára már jóval kevesebb, mintegy felére csökkent a városokban nappalozó erdei fülesbaglyok száma. Az adatlapokat február végéig várjuk a csapatoktól!

 Az országos felmérésben a 33 csapat 14 településen végzett felmérést Kőtelektől Záhonyig. Ezen túlmenően a Nimfea Egyesület önkéntesei Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Békés megyében mintegy 15 településről szolgáltattak plusz adatokat a három hónapon keresztül tartó felmérésben. A felmérést minden alkalommal a téli hónap közepén kellett a gyerekeknek és önkénteseknek elvégezni, így viszonylag pontos számot kaphattunk a megyékben található erdei fülesbaglyokról.

 Az erdei fülesbaglyok (Asio otus) telente elsősorban a települések templomkertjeinek, temetőkertjeinek, parkjainak örökzöld fáin csapatosan töltik a nappalt. Éjszakai aktivitásúak, szürkületkor indulnak ki vadászni a mezőgazdasági területekre. Ott főként a mezőgazdasági kártevőket, rágcsálókat szednek össze, általában egy éjszaka alatt 2-4 példányt, egyedenként.
 Nappalra behúzódnak a parkok fáira, ahol nappali pihenésüket töltik. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi alapján választja ki a településeket, illetve egy településen belül a fákat, de mostani kutatások alapján a zártabb udvarokat, nagyobb házakkal körülvett parkokat, illetve a több fából álló csoportokat keresi, melyek a hideg szél és a hó ellen védi őket.
A baglyok rendkívül hasznos állatok, hiszen a mezőgazdasági földeken kárt okozó rágcsálókkal táplálkoznak, ezért védelmük érdekében információkat gyűjtünk a gyülekezőhelyek elhelyezkedéséről és a nappalozó baglyok számáról.

 Adatlapok visszaküldése: Székely Zsuzsa részére, zsuzsa'kukac'nimfea.hu , vagy levélben: 5421, Túrkeve, Pf. 33. Nimfea Egyesület. Határidő: 2009. február 28.


A programot a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja.
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -