Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 „Kanászok, juhászok, csikósok, gulyások!
Kampótok, ostortok ide fordíjjátok!
Egy percre se hajtsátok fejeteket búra,
a pásztornóta megszólalhat újra!”

Április 25-én nagy csordahajtás lesz Túrkevén
Szent György-nap alkalmából!

   A természet megújulását, az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány Szent György napjától (április 24.) számítja, de hajdanán György napja volt az állatok legelőre hajtásának, a pásztorok, béresek szerződtetésének legfontosabb kezdőnapja is.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület - hajdani legeltetési időszak kezdetéhez kapcsolódó helyi szokások felidézésének, a pásztorélet bemutatásának szándékával – 2009. április 25-én Szent György-napi Állatkihajtó Ünnepet szervez a Ligetben.

   Reggel fél kilenckor a hajdani állatkihajtás elevenedik meg a város utcáin: nem mindennapi látványosságot ígér, amint a csordát a subába, szűrbe öltözött pásztorok ostorcsattogtatás és furulyaszó kíséretében végighajtják a főutcán!
  Fél tíztől a Ligetben pásztorfalatokkal várják a vendégeket, majd a pásztortoborzó után a pásztorok ünnepélyes bevonulása, az állatállomány átadása és a rovásfára vétel következik.
Az érdeklődők bekukkanthatnak a pásztorkonyhába, a jellegzetes pásztorételek készítésének rejtelmeibe. Az öreglebbencs, birka- és pacalpörkölt elfogyasztásának jó hangulatát a felcsendülő pásztornóták teszik teljessé.
  A délután folyamán egymást követik a juhász- és pásztornótákat előadó énekesek, népzenészek produkciói, lesz népihangszer-bemutató és -kiállítás is. A fiatalabbak Furulyás Palkó történetével ismerkedhetnek meg a Szegedi Miniszínház előadásából, Patkós Balázs a Kisbojtárról mesél a gyerekeknek. A Bojtárolimpián kiderül, hogy ki a legügyesebb zsákbanfutásban, köcsögtörésben, kötélhúzásban vagy patkódobásban.
  Estefelé néptáncegyüttesek lépnek színpadra, utána a tánchoz kedvet érző vendégeket a Szeres Zenekar táncházzal várja a Liget közepén.
  Alkonyatkor tárogatószó mellett hangzik fel a Pásztorok imája, majd a pásztortűzgyújtás következik. Napnyugta után a debreceni Folk Error muzsikája hívja mulatozásra az ünneplőket a pásztorok csillaga, az Esthajnal alatt.

   A nap folyamán az érdeklődőket kézműves- és biotermék-vásár várja, s kipróbálhatóak a lószőrékszer-készítés, szalma- és csuhéfonás, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács-díszítés fortélyai is.

Minden kedves hagyománytisztelő érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény részletes programja

(A rendezvény a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a – a Magosfa Alapítvány partnerségében – az EUROPE AID társfinanszírozásával valósul meg.)  

    

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -