Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány 6 munkatársa április 19-21. között kirándulást tehetett Székelyföldön a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásában.

A kirándulás kapcsán a nagyváradi Czárán Gyula Alapítvány munkatársai nyújtottak segítséget a programok előkészítésében, valamint az erdélyi kalauzolásban.
A tanulmányút célja az volt, hogy az alapítvány tagjai megismerkedjenek a fenntartható gazdálkodással, a településeken őrzött hagyományokkal.
Mindez szorosan kapcsolódott a szervezet 2008. június 1- 2009. május 31. között lebonyolításra kerülő „ A házi élelmiszer-feldolgozás, - előállítás elfeledett tudásának terjesztése” elnevezésű pályázati programhoz, melynek legfőbb célkitűzése a házi, hagyományos élelmiszer-előállítási és feldolgozási módok megismerésem a már-már feledésbe ment befőzési-, tartósítási technológiák megőrzése és továbbadása a mai kor háziasszonyai számára.
A három nap során Székelyföld több apró falujába, Kénosra, Mátisfalvára, Székelymuzsnára, Bögözre és Rugonfalvára vezetett a tanulmányút. Mindezzel célja volt a Beklen munkatársainak , hogy megismerjék, újfent felfedezzék a táji értékekre, főként emberi munkára épülő gyakorlatias gazdálkodást.
A párszáz lelkes, archaikus falvakat végigjárva olyan idős asszonyokat kerestek fel, akik megőrizték és napi szinten gyakorolják az elődeiktől megtanult, a család által megtermelt élelmiszerek feldolgozásának, tartósításának hagyományait.

A programot a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -