Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Csordahajtás Túrkevén

  A hajdani állatkiverés hagyományait idézte fel a Nimfea Természetvédelmi Egyesület Állatkihajtó Ünnepe Szent György hetének első szombatján – 2009. április 25-én – Túrkevén, ahol a tavasz köszöntésére, a hajdani pásztorok tiszteletére megrendezett eseményen gazdag programmal vártak minden érdeklődőt.

  A Pásztorünnep reggel látványos csordahajtással kezdődött, melynek során közel nyolcvan szarvasmarhát tereltek végig a város utcáin a szűrbe, subába öltözött pásztorok.  A nap folyamán a pásztorok továbbélő tudománya és hagyománya a Ligetben elevenedett meg: népművészek, mesemondók, táncosok, népzenészek, kézművesek, jóféle pásztorételek készítői gondoskodtak a rendezvényen szép számban megjelent látogatók szórakoztatásáról, a gyerekek kötélhúzásban, köcsögtörésben, patkódobásban mérhették össze ügyességüket a Bojtárolimpián. A csavartszarvú rackabirkák jól tűrték a simogatást, a kirakodósátrak ponyváján szövött szőnyegek, fazekastermékek, vesszőből font kosarak, csuhéjátékok, gyöngy- és lószőrékszerek, mézeskalácsok és házi lekvárok sorakoztak, és csábították vásárlásra a nézelődőket.

 A Liget tágas gyepén kerekedett jó hangulat igazolta hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényünk célkitűzését, a rég elfeledett hagyományok újraéledésének fontosságát.

 

Programunk a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -