Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

  2009. május 5-én szolnoki állomásához érkezett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szerzett legújabb éghajlatvédelmi kampány, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését.

  Magyarország az éghajlatváltozás káros hatásainak erősen kitett térségben fekszik. A kockázatok csökkentése érdekében mielőbb környezetbarát életmódra kell váltanunk és a gazdaságnak is ilyen irányba kell átalakulnia. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület aggodalommal figyeli a Magyarországon és a világban lezajló válsághelyzeteket és az azokra adott globális vagy nemzeti válaszokat. A természetvédők hiányolják a problémák eddigiektől merőben eltérő szemléletű megközelítését, annak a felismerését, hogy a környezet és a társadalom helyzetét nem lehet egymástól elválasztani és az e téren adódó problémákat külön kezelni.

   A természetvédők javaslata, hogy az Országgyűlés 2010-re fogadjon el egy klímatörvényt, amely kikényszeríti és ösztönzi a takarékossági és megújuló energia beruházásokat, és ezáltal megoldást kínál az éghajlatvédelmére és a gazdasági válságban súlyosbodó energiaproblémák megoldására. A Szövetség szerint a megvalósuláshoz olyan gazdasági-jogi keretrendszer szükséges, amely segíti a változtatást.
A most induló kampánysorozattal, ill. ezen keresztül a társadalom mozgósításával a szervezők célja: a klímatörvény foglalja magában, hogy hazánkban éves ütemezés szerint kell csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, 2012-től évi átlag 1%-kal.
„Arra kérjük a környezettudatos lakosokat, hogy elektronikus levélben vagy más módon keressék meg az országgyűlési képviselőiket és kérjék őket a klímatörvény támogatására. A választópolgárok online aláírásukkal a www.klimatorveny.hu honlapon is támogathatják a kampányt.” - mondta Fónagy Éva, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kampánykoordinátora.

  A kezdeményezést jelenleg országosan 27 országgyűlési képviselő támogatja. A természetvédők abban bíznak, hogy a most kezdődő nagyszabású társadalmi kampánnyal a képviselők többségét meg tudják győzni a klímatörvény fontosságáról.
A kezdeményezés társadalmi támogatottságát jelzi, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács januárban kiadott állásfoglalásában sürgeti egy éghajlatvédelmi kerettörvény elfogadását és egy munkacsoportot is alakított a törvény előkészítésére, amelyet Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője vezet.

  Az utcai rendezvényen a járókelők kipróbálhatták a különböző éghajlatvédelmi játékokat és támogatásuk jelzéseképp aláírhatták az ország legnagyobb utcai képeslapját.

További információ:
www.klimatorveny.hu

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -