Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Klímatörvény -- a civil kezdeményezés megérkezett a Parlamentbe

  62 országgyűlési képviselő, 114 civil szervezet és több mint 10 ezer lakossági támogató sorakozott fel a Magyar Természetvédők Szövetségének Klímatörvény kezdeményezése mögé, mely sikerhez a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, mint partnerszervezet is hozzájárult a munkájával: Jász- Nagykun- Szolnok Megyében eddig 7 országgyűlési képviselő és 11 civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.
  A 2009.május 05-én Szolnokon tartott lakossági tájékoztató nap után sem állt meg a folyamat, az elmúlt időszak munkáinak eredményeként komoly politikai, lakossági és civil támogatás áll az éghajlatvédelmi törvénykezdeményezés mögött. A kezdeményezés szempontjából fontos esemény, hogy a Szili Katalin vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács országgyűlési határozati javaslat elfogadását kezdeményezte az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítése érdekében, amelyet e hét elején nyújtottak be az Országgyűlésnek a Tanács parlamenti képviselő tagjai. A határozatot remélhetőleg még júniusban elfogadja az Országgyűlés, amelyben felkéri a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítésére és 2009. decemberi benyújtására.
  A Természetvédők Szövetsége javaslata szerint a klímatörvény kimondaná, hogy Magyarországnak ütemezetten csökkentenie kell a fosszilis energia felhasználását. Ennek elérésére hatékony szabályozórendszert kell bevezetni, amely leghatásosabban -- a természetvédők szerint, -- egy energiakvóta kereskedelmi rendszer lehet. Emellett szükség van egy mainál hatásosabb támogatási alap létrehozására, amelyből a lakosság és a közösségi intézmények finanszírozni tudják az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásaikat. Ez jelentősen hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez is.
  A klímatörvény nemcsak környezeti célokat szolgál, de csökkenti az energiafüggőségünket és elősegíti a szociális igazságosságot és a gazdaság fejlődését is.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -