Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Vándorkiállítás a veszélyeztetett fajokról

 

 Krokodilbőr, kaviár, cápauszonyleves, farkasprém, elefántcsont – ez csak néhány példa azok közül a termékek közül, amelyek kereskedelme vadon élő állatokat sodort a kihalás szélére. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vándorkiállítása március óta járja az országot, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára.

 A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő növényeket és állatokat fenyegető illegális kereskedelemre. Számos veszélyeztetett faj számára a kereskedelmi célú illegális vadászat, gyűjtés olyan súlyos mértékű, hogy a kihalás szélére sodort egyes fajokat. Ezt a jelenséget felismerve jött létre a vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (angol nevének rövidítéséből CITES) 1973-ban Washingtonban (hívják Washingtoni Egyezménynek is), melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja.

 A nemzetközi összefogásban megvalósuló kiállítás magyarországi koordinátora a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, amely a CEEweb a Biológiai Sokféleségért nemzetközi hálózat tagjaként vesz részt a regionális projektben. A természetvédelmi civil szervezetekből álló hálózat CITES munkacsoportja szervezi, és Kelet-Közép-Európa 8 országában, számos különböző helyszínen tekinthető majd meg. A kiállítás Lengyelországból indult, a Salamandra természetvédő egyesület készítette a 10 színes tablóból álló kiállítást. A magyarországi helyszíneket egy romániai körút követi, amelyet a Milvus Csoport koordinál majd.

 A kiállítási tablók színes képekkel gazdagon illusztrálva mutatják be a különböző fajcsoportokat (pl. kaktuszok, macskafélék, hüllők), és az őket fenyegető veszélyeket. Ezeknek a tényeknek az ismeretében mindannyian tudatosabban választhatunk díszmadarat vagy korallokat az akváriumunkba, alaposan felkészülve vásárolhatunk ajándéktárgyakat külföldi útjainkon, vagy elgondolkozhatunk azon, valóban szeretnénk-e vadon élő állatok szőrméjéből vagy bőréből készült ruhadarabokat viselni.

 A kiállítás Magyarországon március közepén indult féléves országjáró körútjára. Először Tatabányán, a környezet- és természetvédő szervezetek országos találkozójának résztvevői tekinthették meg a kiállítást, majd a tatai és a székesfehérvári művelődési ház adott otthont a kiállítási tablóknak. Szarvason a Tessedik Sámuel Főiskola, majd a békéscsabai Csaba Center után május 28. és június 15. között Hódmezővásárhelyen tekinthető meg a kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központban (6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 7.).

 

 Június 15. után a Szeged Plaza ad majd otthont a tablóknak, ez után Kecskemétre, majd Szolnokra is ellátogat a kiállítás.

 

A képek alatti feliratra kattintva további információt tudhat meg az egyes fajcsoportokról:

 

Tengeri gerinctelenek

Halak

Kétéltűek

Kígyók

Teknősök

Krokodilok

Gyíkok

Papagájok

Ragadozómadarak és baglyok

Főemlősök

Macskafélék

Medvék és farkasok

Elefántok és orrszarvúak

Cetfélék

Kaktuszok

Trópusi fák

Orchideák

Pókok és rovarok

 

A megfelelő képre kattintva megismerheti a Washingtoni Egyezmény, illetve az Európai Unió vonatkozó szabályozását:

 

 

Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről

 

 

A Tanács 338/97/EK rendelete (1996. december 9.) a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről

A kiállítás nemzetközi főszervezője és lebonyolítója a CEEweb a Biológiai Sokféleségért CITES munkacsoportja.
A hálózatról további információkat a logóra kattintva olvashat:


Itt pedig megtekintheti a vándorkiállítás néhány eddigi helyszínéről készített fotókat.

 

A CITES egyezményről és a növény- és állatfajok kereskedelméről többet is megtudhat a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiadványaiból. A „Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai a természetvédelemben” és a „Zöld határon” című kiadványok megrendelhetők az egyesületnél.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -