Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

  A Kossuth Iskoláért Alapítvány és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület együttműködésében, márciusban kiírásra került általános iskolás gyerekek részére egy helytörténeti pályázat „Regélő utcanevek” címmel.

   A kiírással célunk az volt, hogy a fiatalok megismerjék lakóhelyükhöz, környezetükhöz kapcsolódó természetföldrajzi- és történelmi múltat őrző utcanevek eredetét, történetét, későbbi elnevezéseit, valamint az ezekhez kapcsolódó anekdotákat, érdekességeket.
   Ehhez az együttműködéshez szorosan kapcsolódik Egyesületünk célja, mely szerint elsőnek megjelenteti nyomtatásban Hagymási Sándor 1985-ben készült kéziratát, amiben a túrkevei utcák nevének eredetét, történetét, és a még fennmaradt anekdotákat mutatja be a szerző. Ez azért különleges, mert Túrkevén eddig 4 alkalommal változtak meg tömegesen az utcanevek. Először a még az 1890-es években, utána a múlt század 30-as éveinek első felében, majd 1945 után, végül pedig a rendszerváltás után. Mivel a Hagymási Sándor- féle kézirat 1985-ben készült el, szükséges volt a rendszerváltás utáni névváltoztatások felderítéséhez segítséget kérni. Ilyen módon kapcsolódtak be a munkába a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai, akik a „Regélő utcanevek”című helytörténeti pályázatra nyújtották be a saját kutatási anyagaikat.
   Az eredeti szöveg szerkesztése során törekedtünk arra, hogy megtartsuk a szerzői nyelvezet eredetiségét, kiegészítsük a rendszerváltás óta történt utcanév-változásokra tett utalásokkal, valamint a megnevezett helyszínekre vonatkozó aktuális információkkal.
   Hagymási Sándor munkásságának kívánunk emléket állítani ezen kézirat kiadásával, aktualizálásával, hogy a jövő nemzedéke se felejtse el a túrkevei történelem ezen részét.

Kérjük, fogadják és olvassák érdeklődéssel, szeretettel a kiadványt!


Programunk a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -