Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Óvjuk a Tiszavirágot!

A Tisza rendkívüli különlegessége a nyár elején, alig két hétig tartó tiszavirágzás, mely a folyó jellegzetes, védett kérésze, a Tiszavirág (Polingenia longicauda) nevéhez fűződik.

A kérészek családjába tartozó rovar, alig 8-10 cm hosszú, rövid felszíni élete során alig két-három hétig láthatóak a Tisza folyón. Rajzási idejük alatt járják násztáncukat főként a kora esti órákban. Elsőként a hímek kezdik meg a rajzást, a vízfelszínt elérve levedlik lárvabőrüket, majd kis idő múlva a partra repülve ismételten vedlenek, így alakulva át már ivarérett egyeddé, amelyek ezután a víz fölött repülve keresik a nőstényeket. A nőstények vízfelszínt elérve vedlik le lárvabőrüket, még egyszer már nem vedlenek a hímekkel ellentétben. A hímek folyamatosan keresik a nőstényeket, gyakran egy-egy nőstény köré több tucat hím is odagyűlik, jellegzetes csoportokat alkotva. A nőstények ezután a vízre teszik petéiket, amelyek lesüllyednek a folyó fenekére, ahonnan a kikelő lárvák a parti homokba fúrják magukat. Minden egyed az agyagos partoldalban 3 évig fejlődik.

Tanácsadó irodánkhoz több kérdés és bejelentés is érkezett a tiszavirággal kapcsolatosan, védelmének megoldása a kritikus időszakban alapvető fontosságú. A Tisza szakaszán a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, a Tiszai Vízirendészettel közösen tartanak folyamatos szolgálatot a tiszavirág védelmében ellenőrzésekkel, szemléletformálással.

Védett státusza miatt a tiszavirág nem gyűjthető, így a legnagyobb problémát nem a látványt élvező túristák, hanem a gyűjtést folytató horgászok okozzák. A tiszavirág elhullott egyedeit sem szabad gyűjteni, élőhelyét veszélyeztetni. Különösen nagy problémát jelent az agyagos partoldalakban található kérésztelepek horgászok általi kiásása, akik a kérészek lárváit horgászcsaliként használják. Tevékenységük révén a telep jelentős részét, vagy akár egészét elpusztíthatják. További problémát jelent a vízszennyezés, hiszen a tiszavirág a vízminőségre romlására igen érzékeny.

A tiszavirágzás esti órákban 17-21 óra között élvezhető. A folyó természetvédelmi oltalom alatt álló szakaszai a kijelölt utakon turisztikai céllal látogathatóak.

A több ezres példányszámú esti tiszavirágzás a Tisza olyan látványossága, melynek megőrzése mindenki feladata, védelmét biztosítani szükséges.

Információ helyszínekről, státuszról, védelméről, engedélyek:

  • Nimfea Természetvédelmi Egyesület tanácsadó irodája, munkaidőben (56/361-505, zsuzsa'kukac'nimfea.hu
    Hétfő-péntek: 8:30 – 16:30, ebédidő: 12-13 között)

 

A tanácsadó irodát a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatja az Ökotárs Alapítványon keresztül.
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -