Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Lezárult idén az agrár-környezetgazdálkodás támogatási kérelmek benyújtása

 Az AKG program a gazdálkodók körében nagy érdeklődésre tartott számot. Országosan mintegy 25.000 támogatási kérelem érkezett, melyek alapján a gazdálkodók 2.260.000 ha területet kívánnak a programba bevonni.
Kérelem benyújtásra – elektronikusan - 2009. július 27. éjfélig volt lehetőség.
Legnagyobb érdeklődés az integrált szántóföldi növénytermesztés célprogram iránt volt.
Több, mint 16.000 kérelemben 1.600.000 ha területet szeretnének a gazdálkodók ebbe a programba bevonni.
Szintén nagy az érdeklődés az integrált szőlő-és gyümölcstermesztés célprogramra. 6800 kérelemben több, mint 71.000 ha ültetvényfelületet szeretnének az ügyfelek bevonni. Az ökológiai gazdálkodás területe jelentősen, mintegy 10.000 ha-ral növekedett az elmúlt 5 évhez képest. Az új program ökológiai célprogramjaiban kérelmezett területek alapján több mint 85.000 hektáron valósulhat meg az öko előírásoknak megfelelő gazdálkodás.
A programba belépők önként vállalták a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet előírásait a bevont területeken.
Az előírások betartása miatt fellépő többletköltségeket illetve elmaradt hasznot ellentételezi a támogatás, melyre a kedvezményezett 5 évig jogosult, és amelynek összege évenként, hektáronként 40 és 900 € között változik.
A beérkezett kérelmek feldolgozását az MVH a beadási időszak lezárultával azonnal megkezdi. Miután az MVH a támogatási kérelemben szereplő adatokról határozatban döntött, a jóváhagyott területek GPS-es felmérését kell a gazdálkodóknak elvégezni, és a felmért területek adatait az MVH-hoz benyújtani. A jóváhagyott felmért területek fogják képezni az 5 évig tartó kötelezettségvállalás alapját, ezeken kell szeptember 1.-től a feltételeket betartani, és ezen területek után igényelhető a támogatás. Bízunk abban, hogy azon gazdálkodók, akik támogatásban részesülnek maradéktalanul betartják a programban vállaltakat, ezáltal elősegítik a minél környezetkímélőbb gazdálkodás elterjesztését.
A programban előírt feltételekhez, és határidőkhöz kapcsolódó technikai és szakmai segítségnyújtás központi irodánkban Szántóné Simon Edittől kapható edit@nimfea.hu, 56/ 361- 505.


Programunk a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -