Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület
„MEGŐRZÖTT EMLÉKEZET”
címmel
helytörténeti adatgyűjtő pályázatot hirdet általános- és középiskolás tanulók számára


Városunkban is sokan vannak még, akik különös időket éltek meg, érdekes és értékes emlékeket őriznek emlékezetükben. Az egykori élmények mára felbecsülhetetlen helytörténeti forrásokká váltak, melyek lejegyzése, az utókor számára történő átörökítése fontos feladata a fiatalabb generációknak.
A pályázat célja, hogy idős szemtanúk felkeresésével, elbeszéléseik által felidézzük a helyi közösség hajdani életének mindennapjait, s visszaemlékezéseik lejegyzésével megőrizzük Túrkeve múlt századi történetének fontos mozzanatait.
Pályázni Túrkeve újkori történelméhez kapcsolódó, a visszaemlékezők személyes élményeire épülő pályaművekkel lehet, a következő kategóriákban és témakörökben:

  1. kategória: 9-12 évesek (terjedelem: minimum 2, maximum 4 oldal)
  2. kategória: 13-15 évesek (terjedelem: minimum 4, maximum 12 oldal)
  3. kategória: 16-18 évesek (terjedelem: minimum 7, maximum 12 oldal)

 

  1. Mit hallott a nagyapám a nagyapjától? – a régmúlt idők túrkevei történetei, anekdotái, eseményei (konkrét témamegjelölés nélkül)
  2. Túrkevei emlékek a „boldog békeidők”-ből (1849-1914)
  3. Világháborús emlékek
  4. Az oroszok Túrkevén
  5. 1956 – ahogy azt a túrkeveiek megélték
  6. A mindennapi élet Túrkevén az 1960-70-es években
  7. Emlékek a kisvasútról
  8. Ragadványneveink eredete

A pályaműveket Times New Roman 11-es betűmérettel és 1,5 sorközzel kell elkészíteni.
Kérjük, hogy a dolgozatokat elektronikus formában (floppy-n vagy e-mailen) juttassák el a Fekete István Oktatóközpontba (5420 Túrkeve, Erdőszél u. 1.; orsi'kukac'nimfea.hu)

Benyújtási határidő: 2009. október 30.

Mindkét kategóriában az első három legjobb pályamunka készítője értékes jutalomban részesül, valamint a nyertes írásművek a Túrkevei legendárium készülő kötetében megjelentetésre kerülnek.
A pályázattal kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető Kontos Tivadar programfelelőstől és Seres Orsolyától a 361-505 telefonszámon, vagy a titi'kukac'nimfea.hu, orsi'kukac'nimfea.hu címen.


Programunk a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -