Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Elindult Európa első átfogó természet-megfigyelő rendszere

-a Vadonleső program számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését teszi lehetővé-

  Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent. A programot csütörtök délután mutatta be sajtótájékoztatón Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár. A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

  Mostantól bárki rögzítheti a honlapon szereplő védett fajokra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s gyarapíthatja Magyarország országos természetvédelmi adatbázisát. Elindult ugyanis egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, amely nemrég Prágában a II. Európai Konzervációbiológiai Konferencián is nagy sikert aratott.

  A Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszernek (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. A gyűjtött adatok – szakmai ellenőrzés után – a Természetvédelmi Információs Rendszer adatbázisát gazdagítják. A Vadonleső munkatársai azon dolgoznak, hogy a programban résztvevő önkéntesek minél könnyebben csatlakozhassanak és vehessenek részt az adatgyűjtésben. A programhoz bárki csatlakozhat, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A www.vadonleso.hu oldalon minden szükséges információ megtalálható az érintett fajok felismerésével, az adatrögzítés módjával kapcsolatban, illetve a már feljegyzett adatok is megtekinthetők. A program első fázisában kilenc gyakori, védett állatfaj (sün, mókus, vakond, ürge, levelibéka, szalamandra, szarvasbogár, csíkos medvelepke, farkasalma lepke) adatai rögzíthetők egy GoogleMap alapú felület segítségével, on-line módban.
  A Vadonleső program azzal a céllal jött létre, hogy a társadalom széles rétegeit – az iskolás gyerekektől az egyetemi hallgatókon és a természetjáró, természetszerető kirándulókon keresztül a nyugdíjas korosztályig – bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába. Hiszen például a köztudatban kártevőnek elkönyvelt, de egyébként védett vakondról is számos olyan információt, érdekességet lehet megtudni, amely alapján kiderül, hogy nagyobb előnnyel jár a kertben való jelenléte, mint amennyi kellemetlenséget okozhat túrásaival.

  A világ számos pontján alkalmaznak egy-egy fajra irányuló folyamatos és hosszú távú adatgyűjtést önkéntesek bevonásával. Ilyen például az alpesi szalamandra monitorozó program, mely a magashegységi régió adatait gyűjti, vagy az Angliában működő „HogWatch”, sünökkel foglalkozó adatgyűjtés, mely az utóbbi két évben 22 000 önkéntesektől származó adatot regisztrált. Ezek a programok a Vadonleső programhoz hasonlóan olyan internet alapú megközelítést használnak, amely lehetővé teszi az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A magyar Vadonleső program külföldi elődjeinél azonban annyiban is több, hogy átfogó rendszerként számos, önkéntesek által könnyen megfigyelhető és azonosítható állat- és növényfaj adatainak gyűjtését teszi lehetővé.

Budapest, 2009. szeptember 10.                                                              KvVM Sajtóiroda tel: 457-3415

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -