Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Szülőföldem, Túrkeve”

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Természetvédő Kör és Túrkeve Város Önkormányzata 2009 nyarán újból kiadta a „Szülőföldem, Túrkeve” című kiadványt.  A „Szülőföldem, Túrkeve” tulajdonképpen honismereti oktatáshoz segédlet, nevezhetjük akár honismereti tankönyvnek is. Újbóli megjelentetésével célunk, hogy segítsük a helyi általános iskolákban folyó oktató-nevelőmunkát, bővítsük a felnövekvő generáció helytörténeti ismereteinek bővítését. Fontos, hogy a kiadvány által lehetőség van a régi hagyományok továbbörökítésére, szorosabb kötődés alakulhat ki a szülőváros és a lakosság között.

Az eredeti, első kiadás még a Millennium évében, még 2000-ben készült. Már akkor is az volt a cél, hogy a 300 oldalas tankönyv a helytörténeti oktatást fejlessze, ezt pedig azáltal sikerült elérni, hogy a kiadvány anyaga beépült a helyi általános iskolák tantervébe. 2009 nyarán újra kiadásra került a könyv a 2003-ban bővített, javított változat alapján.

A „Szülőföldem, Túrkeve” a város múltját, jelenét széleskörűen bemutató kiadvány, melynek az egyes fejezeteit a település legismertebb szakemberei (pedagógusok, etnográfusok, helytörténészek) írták.

A könyv szerkesztője Csajbók Ferencné, kedvcsinálónak pedig íme a tartalom:
- Csajbók Ferencné: Irodalom
- Bacskai Sándorné: Adatok Túrkeve közéletéhez
- Talpalló Piroska: Túrkevei népélet
- Czeglédi Erzsébet: Túrkeve környékének természeti képe
- Győri József: Természeti viszonyok
- Győri József: A város gazdasági életének történeti áttekintése
- Csajbók Ferencné: Zene- zene- zene
- Kovács Gy. István: Túrkeve képzőművészete
- Túri Imre: Túrkeve sportja

Ajánljuk mindenkinek, de főként túrkevei lakosoknak és Túrkevéről elszármazottaknak.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -