Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

2009. október 5-én szolnoki állomásához érkezett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szerzett legújabb éghajlatvédelmi kampány, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését. Az utcai akcióban ezúttal a klímatörvény kezdeményezés tartalmára hívták fel a figyelmet a környezetvédők.

  A szolnoki akciónapon a természetvédők egy utcai játékba való bekapcsolódásra buzdították a járókelőket. A játék kulcsfigurája Napelemér volt, egy nap-jelmezes figura, aki játékos formában mutatta be a járókelőknek a tervezett klímatörvény fő elemét, az erőforrás-kvótarendszert. A kvótajáték segített a résztvevőknek abban, hogy megtapasztalják: mennyire élnek jelenleg környezettudatosan.
  Az utcai bemutatón Napelemér először egy rövid Kvótaszámláló kérdéssor kitöltésére buzdította az utca emberét, amiből bárki felmérhette, hogy Alul- vagy Túlfogyasztónak számítana-e a klímatörvény bevezetése esetén. A kérdőív kitöltője kiszámolhatta a kvótarendszerbeli Zöldpénzének az értékét, amivel utána a helyszínen modellezett Zöldpiacon fel is térképezhette, hogy milyen energiatakarékos termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolna belőle.
  A játék arra világít rá, hogy a javasolt klímatörvény mindenki számára nyújt előnyöket: bevezetésével csökkenthetőek az energiakiadásaink és a magyar gazdaság fosszilis- és importfüggősége, jelentős számú, új zöld munkahely teremthető és növelhető a helyi piacok szerepe. Ezáltal megújulhat a magyar gazdaság, erősödhet a versenyképessége. A klímatörvénnyel összességében tehát az egyén és a gazdaság is jól jár.
  „Örömmel látjuk, hogy a járókelőket érdekli, hogy milyen megoldásokban gondolkodunk az éghajlatváltozás és a gazdasági válság összefüggő problémájára. Az utcai játékokkal arra mutatunk rá, hogy hosszú távon csak a fosszilis energiafogyasztás mérséklésével és zöld gazdaság élénkítésével lehet megoldást találni.” – mondta Fónagy Éva a Nimfea Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

További információ:
Fónagy Éva, programkoordinátor, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel.: 20/5-323-987

www.klimatorveny.hu
 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -