Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Országos erdei fülesbagoly felmérési program indul

 Az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb fészkelő bagolyfaja. Közismertsége ellenére sajnos sem a fészkelőállomány, sem a telelőállomány nagyságával nem vagyunk tisztában.
  A 2009/2010 tél folyamán egy olyan egységes módszertan szerinti, önkéntes felmérők segítségével történő erdei fülesbagoly telelőállomány felmérést kívánunk elvégezni, melynek célja, hogy országos és aktuális képet kapjunk a faj hazánkban telelő állományáról.
Ugyanakkor nem titkolt szándékunk, hogy egy esetleges 2010/2011 telén nemzetközi kezdeményzésre megvalósuló Kárpát-medencei vagy Közép-Európai telelőállomány felméréshez leteszteljük a kidolgozott módszertant.
  A felmérés önkéntes alapú, olyan felmérők jelentkezését várjuk, akik az erdei fülesbagoly gyülekezőhelyeket a módszertanban leírtaknak megfelelően fel tudják mérni.
  Kérjük, hogy minden felmérésre jelentkező előzetesen jelentkezzen e-mailen az asiootus'kukac'nimfea.hu e-mail címen, hogy a területi átfedéseket korrigálni tudjuk, így egy települést ne mérjen fel 2-3 ember párhuzamosan.

A felmérést az egységesen erre a célra kidolgozott protokoll alapján kell elvégezni, a felmérések eredményeit pedig adatlapon kell rögzíteni.

A protokoll letölthető innen:  
Az adatlap letölthető innen:  

Kérjük a felmérésre jelentkezőket, hogy a protokollban szereplő módszertantól ne térjenek el, hogy a kapott eredmények egységesen kezelhetőek legyenek!

A 2008/2009-es tél folyamán hasonló módszertannak már történt egy szinkronszámlálás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, melynek eredményeit mutatja be a következő oldal: www.nimfea.hu/aktualis/090323.htm

Ajánld ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek!

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -