Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Átlátható erdőgazdálkodást, visszaélés mentes állami erdőhasználatot!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület döbbenettel veszi tudomásul, hogy habár az állami erdővagyonnak elsősorban társadalmi célokat kellene szolgálnia, és „üvegzseb” szemlélettel kellene átláthatónak lennie az állami vagyonnal való gazdálkodásnak, az állami erdőgazdálkodók a természetvédelmi egyesület megkeresésére érdemi választ nem adtak!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a múlt év folyamán minden állami erdőgazdálkodót az alábbi kérdésekkel keresett meg:

  1. mutassák be tárgyévi vagyonkezelésük, fő gazdasági mutatóikat, a bérjellegű kifizetéseket és a jármű beszerzések mutatóit, valamint, hogy a vadgazdálkodásra, vadászatra mekkora összeget fordítottak, és e tevékenységükből (vadgazdálkodás, vadászat) mekkora bevételük volt?
  2. vadászati tevékenységükkel kapcsolatban kértük, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a társaságok illetékességi területén a vadászó személyekről milyen nyilvántartást vezetnek, és a közhatalmat gyakorló, köztulajdonban álló cégeknél vezető tisztséget viselő személyek, vezető köztisztviselők milyen költségtérítésekkel veszik igénybe szolgáltatásaikat?
  3. kértük, hogy nyilatkozzanak arról, hogy tervezik-e a gazdálkodásukat bemutató adatok, illetve a állami erdészetek területén (különösen a vadaskertjükben) vadászó politikai közszereplő személyek nevének a  honlapjukon való megjelenítését?
  4. érdeklődtünk, hogy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálata során feltárt, egyes erdészeti társaságok árfolyamfedezeti ügyleteket érintően érintettek volta-e.

A feltett kérdésekre az egyesület érdemi választ nem kapott, a legjobb esetben is csupán udvarias hárítás jött válaszul (pl. a gazdasági társaságuk beszámolója a cégbíróságon fellelhető, további nyilvános adataik a honlapon).
Az állami erdővagyon a nemzet közös tulajdona, kincse. Az állami erdőgazdaságok egyéb közfeladatot ellátó szervként gazdálkodnak az állami erdővagyonnal. Ennek szellemében az állami tulajdonú erdőkben folyó gazdálkodás közérdekű adat, amely megismerésére joga van társadalomnak.

Ennek ellenére az állami erdészetek megközelíthetetlenek, az állami tulajdonban lévő erdőkben folyó erdőgazdálkodás szinte titokként kezelendő, amely szemléletet a múlt évben megváltoztatott erdőtörvény csak erősített.
Az állami erdők lobbiereje olyan komoly erőt képvisel, hogy van erdőgazdaság, amely még a védett erdők állományának kezelési jogát sem adta át a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságoknak. Van állami erdészeti vezetők, amelyek kormányokon át pozíciójukon vannak megrendíthetetlenül, és politikai kapcsolataik révén megingathatatlanul kihalásig uralkodnak sok száz ezer hektár erdő felett.
Az állami erdészetek vezetői – habár kizárólag állami vagyonnal gazdálkodnak – nem közalkalmazottak, hanem a zárt részvénytársaságként való működésük versenyszférában is kimagaslónak számító jövedelmet eredményez éves juttatásokkal, amire időszerű lenne, ha a közfigyelem rájuk is irányulna.
Az erdőgazdálkodás, amellett hogy komoly profittal valósul meg, sok milliárdos európai uniós és kormányzati támogatásokkal valósítja meg tevékenységét, és a társadalom számára nem enged betekintést a luxus erdész- és vadászházak és sok száz hektáros körbe kerített vadaskertekben zajló tevékenységekre.

Ezen okból kifolyólag a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kéri a parlamentbe tartó pártokat, legfőképpen a kormányzásra készülő politikai erőket, hogy kötelezzék el magukat az átlátható állami erdővagyon-gazdálkodás mellett, és végre robbantsák szét a régi szocialista rendszerből megörökölt erdészeti kiskirályságokat!
Kérjük, a pártokat, hogy
1.      Kötelezzék el magukat az állami erdők állami tulajdonának megtartása mellett, de a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítása mellett is, az erdők állományának növelés mellett, úgy, hogy az erdő ökológiai értelemben is erdő maradhasson, és minél inkább szolgálja a szabadidő kultúrált eltöltésének egészséges helyszínét, rekreációs és környezeti nevelési célokat és lásson el környezetvédelmi feladatokat!
2. Az állami erdők szolgáljanak elsősorban olyan társadalmi célokat, amelyekben az erdő „köbméter szemléletű” megközelítése helyett kellő teret kapnak a „pro silva” törekvések és a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjai.
3. Az állami erdészetekben folyó erdő és vadgazdálkodás ne csak átlátható legyen, hanem hozzáférhető is! Az állami erdészetekben zajló vadgazdálkodás ne a céltalan öldökléssel megvalósuló, néhány részvevővel zajló több százas terítékkel megvalósuló lövöldözést szolgálja, hanem minél inkább a vadászati kultúra és tradíciók megőrzését, ápolását, felelevenítését.
4. Az állami erdészetek jelen formájukban szűnjenek meg, az állami tulajdonban lévő védett és Natura 2000-es erdők kezelési jogát kapják meg a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságok, a hullámtereken lévő nem védett erdők esetében a vízügyi igazgatóságok és fennmaradó, állami tulajdonú erdőterületeken milliós fizetésű erdészeti vezetőkkel működő Zrt-k helyett a közalkalmazotti viszonyban foglalkoztatott személyzettel működő, közösségi célokat szolgáló nem profit szempontú erdészetek jöjjenek létre a fenntartható erdőgazdálkodásért!
5. Az állami erdővagyonnal való gazdálkodás, és az ezen területeken zajló vadgazdálkodási tevékenység kapjon nyilvánosságot, és a gazdálkodási tervezésben legyen mód az érdemi társadalmi részvételre!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület kéri a következő kormányzati ciklust, hogy átlátható erdőgazdálkodást, visszaélés mentes állami erdőhasználatot valósítson meg!

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -