Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Génmódosítás Európában és Magyarországon

Az EU- ban engedélyezett 17 génmódosított vetőmagfajta árusítása. Akkor kell feltüntetni a génmódosított anyagok tartalmát az emberi élelmiszereken és állateledeleken, amennyiben 0,9 százaléknál többet tartalmaznak. Azonban a húson, tejen, tojáson nem kötelező ezeket a jelzéseket jelezni, pedig több esetben ezek a termékek génkezelt takarmányt fogyasztó állattól származnak.
1998-tól volt érvényben a génmódosított növények termesztésével kapcsolatos moratórium, egészen 2004-ig. Ekkor oldották mindezt fel, és egyúttal tavasszal, valamint ősszel engedélyt adtak két génmódosított kukorica- féle élelmiszerben történő felhasználására.  Azóta folyamatosan nő az engedélyek száma. Az EU- ban Magyarországon kívül még öt régi tagországban tiltják a termelést.

Magyarország (főként) maga dönt arról, hogy engedi-e, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszerüzletek polcain megjelenhetnek-e a génmódosított növények és élelmiszerek.
Az EU- ban kötelező jelzések vannak érvényben, melyeket (elvileg) használni kellene a génmódosított összetevőket tartalmazó termékeken. Sajnos azonban ez sem jelenthet teljes biztonságot, hiszen a húsokban, tejekben, tojásokban, és az ezekből készült termékekben jelen lehetnek a genetikailag módosított összetevők a takarmányozás miatt.

Amennyiben megjelennek szabadföldi termesztésben a GM-növények az országban, hazánk elveszíti génmódosítás-mentességét végérvényesen. Mindez magával vonja azt is, hogy megszűnik a biotermelés is, hiszen élelmiszereinkben nagy mértékben jelenhetnek meg a génszennyezett összetevők. Magyarország számos természeti értékkel rendelkezik, hatalmas a biológiai változatosság, azonban mindez visszafordíthatatlan károkat szenvedhet ennek hatására. Meg kell tartani a hagyományos mezőgazdasági piacait hazánknak, ezt a célt kell kitűzni a jövőben is az országban.

Ezt a célt népszerűsíteni, Magyarország génmódosítás- mentességét megőrizni hivatott a Herman Ottó Természetvédő Kör, és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által támogatott programjának keretén belül ezt népszerűsítik a lakosság körében is.


 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -