Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza a főoldalra

 

Sajtóközlemény
Kiadja a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége
Túrkeve, 2010. február 12.

Óriási civil összefogás a magyar klímatörvény parlamenti vitája előtt
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 51 civil támogató állt a klímatörvény kezdeményezés mellé

Az elmúlt hetekben Jász-Nagykun-Szolnok megyében 51 civil szervezet állt a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kezdeményezése mellé, közölte a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a  program Jász-Nagykun-Szolnok megyei koordinátora. A civilek üdvözlik, hogy a törvénytervezetet februárban napirendre tűzte az Országgyűlés és a közös, négypárti előterjesztés miatt  bíznak a törvény elfogadásában.

 E széleskörű összefogással a társadalmi szervezetek arra kérik a Magyar Országgyűlést, hogy a februári ülésnapon fogadja el a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által kezdeményezett és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által kidolgozott éghajlatvédelmi törvényt.  A törvény mögé a zöld szervezeteken kívül főként szociális, ifjúsági és vidékfejlesztéssel foglalkozó civilek sorakoztak fel, mint például a Agrár és Falusi Ifjusági Körök Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete; ÖKO-JÁSZ Egyesület; SZÖVETSÉG AZ ÉLŐ TISZÁÉRT; Szilárdfy Jakab Városvédő és Hagyományőrző Egyesület.

 Fontosnak tartjuk, hogy a Parlament még februárban fogadja el a törvényjavaslatot, hiszen az elmúlt időszakban példátlan politikai konszenzus és társadalmi összefogás állt a kezdeményezés mögé. Az összefogás biztos hátteret jelenthet a tavasszal alakuló új kormánynak is, hogy  hozzákezdjen a törvényben foglaltak megvalósításához és hatékony eszközökkel biztosítsa Magyarország éghajlatvédelmét. – mondta Sallai R. Benedek a Nimfea Természetvédelmi Egyesületének ügyvezető elnöke.

 A társadalmi szervezetek szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem csak az egyik ok, amiért a törvényre szükség van. Magyarországnak sürgősen lépnie kell, hogy szabaduljon a fosszilis energiafüggés (kőolaj, szén, földgáz) szorításából. A kőolaj árak várható növekedése miatt minden társadalmi réteg elemi érdeke, hogy csökkenteni tudja az energiafelhasználást. A világ az elkövetkező években radikálisan meg fog változni, az ehhez való alkalmazkodást Magyarországnak most kell elkezdenie.

  A civilek azért is támogatják az éghajlatvédelmi kerettörvényt, mert az olyan támogató rendszereket határoz meg, amelyek egyaránt lehetőséget kínálnak a legszegényebbeknek, a lakosság széles rétegeinek, az intézményeknek és a vállalkozásoknak az energiatakarékossági beruházásokhoz. Az intézkedések egyben segítik a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatottság növelését és a társadalmi igazságosságot.

Íme néhány civil szervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, a teljesség igénye nélkül:

   • Bagolyvédők Baráti köre
   • Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság
   • Benkő Gyula Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület
   • Gilice Egyesület
   • Herman Ottó Természetvédő Kör
   • Magyar Szív Egyesület Túrkevei Szervezete
   • Magyar Haltani Társaság
   • Mentő és Tűzoltó Egyesület,Túrkeve
   • Nagykörűért Alapítvány
   • Tisza Klub
   • Túrkevéért Alapítvány
   • Túrkevei Női Kar Egyesület
   • Zöld Pont Környezetvédelmi Egyesület

  További információ:

  Kovács Róbert, programvezető aszisztens, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel.: 06/56 361 505, robi'kukac'nimfea.hu

  www.klimatorveny.hu
  kerettörvény tervezet: http://www.klimatorveny.hu/doksik/eghajlatvedelmi_tv_jan_14.pdf

   

     
  „A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális FejlesztésiAlap társfinanszírozásával valósul meg.”

   

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -