Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

KÖRNYEZETVÉDELEMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS, TANÁCSADÁS, ÉRDEKKÉPVISELET AZ ALFÖLDÖN

  A környezetvédelem jogokat és kötelezettségeket egyaránt ró a társadalomra. Minden állampolgárnak alkotmányban biztosítottan is joga van az egészséges környezethez. Az állampolgárok fogyasztóként ugyanakkor hozzájárulnak a környezeti problémák kialakulásához. A közösségi részvétel növekvő jelentőségét a környezetvédelmi feladatokban és a döntések meghozatalában a lokálpatriotizmus erősödése is igazolja. A közösségi részvétel helyi, regionális és országos szintű környezeti-igazgatási civil fórumait ezért meg kell teremteni az NKP-II végrehajtása keretében. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egyik újabb pályázati programjának célja a társadalom tájékozottságának és környezettudatosságának növelése. A tevékenység célja az, hogy a társadalom könnyen hozzájusson minden olyan információhoz, amely ahhoz kell, hogy valóban környezet folyamatokért felelősséget érző lakosság jöjjön létre.

A PROGRAM ALAPCÉLJAI:

  • környezeti információkhoz való hozzáférés javítása, az arra való igény társadalmi növelés
  • környezeti ügyekben való döntéshozásban való részvétel
  • általános társadalmi ismeretterjesztés és szemléletformálás, fenntartható fogyasztási szokások, és lakossági környezetterhelést  csökkentő technikák és magatartás elterjesztése
  • a társadalmi igazságosság megteremtéséhez való hozzájárulás a fenntartható fejlődés elveinek alkalmazásával a döntéshozásban és az esélyegyenlőség megteremtésében

   A program rendkívül komplex, több részből tevődik össze. A Nimfea Egyesület a Kötháló tagjaként eddig is foglalkozott környezeti tanácsadással, a lakosság érdekeinek képviseletével a környezetünkkel kapcsolatos problémák terén. Csakúgy mint akciónapok, kampányok általi szemléletformálással, figyelemfelkeltéssel.
  A program három problémára próbálja felhívni a figyelmet kampányai segítségével. A közlekedés, ezen belül is az utakon dübörgő kamionok és nehézgépjárművek problémáira. A klímaváltozás problémájára, valamint a városi környezetünk védelmével kapcsolatos tudnivalókra.
  A program szerves része az élőhelyek védelme is. Akár a tiszavirágzással kapcsolatos ellenőrzéseket, akár az erdei élőhelyek védelmével kapcsolatos jogi munkát is említhetjük a feladatok közül.
  A fiatalabb korosztályt is megcélozza a program. Számos iskolai előadásra fog sor kerülni, illetve ismeretterjesztő könyvjelző sorozat is kiadásra kerül, melyekből számos hasznos információhoz jutnak az iskolások.
  A térség fejlesztésével kapcsolatban a tervek, programok véleményezésében  is részt kíván venni az Egyesület, a környezet és természetvédelem ágazati integrációjára, valamint a fenntarthatóság elveinek beépítésére törekedve, ami kapcsán számos stratégiai tervet, iratot néznek át, és véleményeznek munkatársai.
Környezet- és természetvédelmi jogi érdekképviselet során a program ideje alatt államigazgatási ügyekben is részt vesz az Egyesület, ezek egy részében ügyfél jogokat és jogorvoslati jogokat is gyakorol, ha szükséges bírósági peres ügyet is lebonyolítanak
  A programban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület együttműködő partnerei a Tisza Klub, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), illetve a EMLA (Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület) lesznek.
A program lebonyolítására a Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében nyílik lehetőség.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -