Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sumi (Breuer László) emlékverseny

„...Most megérintem varázspálcámmal a Földet, s képzeletben
lekicsinyítem akkorára, mint egy alma. Az első, ami a szemünkbe fog tűnni, az, hogy a héja – azaz a Föld kérge – tizedolyan vékony lesz, mint az almának a héja. A földi élet és a Föld vízburka pedig nem több, mint
az alma héján a hamvasság...”

Breuer–Mirtse: A kövek története, avagy: A földanya ékességei

 A GATE Zöld Klub Egyesület a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesülettel, a Göncöl Szövetséggel, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékével és a Magyar Talajtani Társasággal együttműködésben a neves környezeti nevelő, Breuer László (Sumi) emlékére versenyt hirdet.

 A pályázatot Gyermek (7 és 12 év közöttiek), Ifjúsági (13 és 18 év közöttiek) és Felnőtt (18 év felettiek) kategóriában hirdetjük meg, mindkét esetben Élő és Élettelen Természettudományok kategóriára bontva. Pályázni egyénileg lehet.

 A pályázók feladata egy szabadon választott természeti képződmény, jelenség vagy folyamat (pl. cseppkőképződés; jégvirág növekedése; víznyelő; örvény; harmat; löszbaba; orchideavirág beporzása; harmatfű rovarfogási technikája; szitakötő egyedfejlődése; molnárpoloska „vízen járásának” bemutatása; kígyók táplálkozása, „állkapocs kiakasztása”; rovarok látása: színspektrum, ill. összetett szem; pókok hálószövése, hálótípusok; méhek fészeképítése; növényi repítőszőrök felépítése és működése stb.) bemutatása közérthető formában, a fentihez hasonló egyszerű és szemléletes módszerek (mindennapi eszközök és hasonlatok) segítségével.

 A bemutatót 1-5 perces videó formájában rögzítve (amelyen a pályázó mutatja be a kiválasztott fogalmat) 2010. április 20-ig kérjük beküldeni a sumipalyazat@gmail.com címre (csatolmányként vagy letölthető óriásfájl formájában) a következő formátumok valamelyikében: .avi, .mpeg, .wmv.
Egy pályázó legfeljebb 5 videót nyújthat be. A videófájl címében legyen benne a beküldő neve, életkora és e-mail címe, valamint több pályázati anyag benyújtása esetén annak sorszáma is (pl. Gipsz_Jakab_23_jakab@gipsz.hu_3).

 A verseny célja nem elsősorban a videók minősége (akár mobiltelefonnal is készülhet), hanem a minél ötletesebb szemléletformálás, a nézők figyelmének ráirányítása az adott természeti képződményre, jelenségre, folyamatra. A videók készítésének módjára, képpel, hanggal, szöveggel kapcsolatos elemeire nem teszünk kikötéseket. A kreativitást, szemléletességet, szakmai pontosságot és a közérthetőséget természettudós környezeti nevelőkből álló zsűri értékeli.

 Kategóriánként (Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt; Élő és Élettelen Természettudományok) az első 3 helyezett részesül a következő díjazásban: előfizetés természettudományos folyóiratokra, valamint terepi programokkal teli hétvége máj. 15-16-án a magas-bakonyi Breuer László Oktatóközpontban.

További információ: sumipalyazat@gmail.com

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -