Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Szent György napi Állatkihajtó Ünnep

  Napsütéses szombat reggel köszöntötte 2010. április 24-én a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és partnerei által megszervezett Szent György napi Állatkihajtó Ünnepre ellátogató vendégeket és meghívottakat egyaránt.

A program közel 100 birka terelésével kezdődött, melynek során az Ahhozképest Népzenei Együttes, valamint az Egres Kiss Lajos Néptáncegyüttes számos lovaskocsi, hajtó és bojtár kíséretében végigvonult a város főbb utcáin.
A Ligetben már a rotyogó finom ételek illata, és a számos kézműves portékája várta az érdeklődőket. 10 órakor az Egres Kiss Lajos Néptáncegyüttes előadása toborzólag hatott a pásztorokra, hiszen minden szűrbe, subába és népi viseletbe öltözött gyerek és felnőtt Balla Tibor tekerős zenei aláfestése mellett felvonult a színpadra, ahol megtörtént a számadás, majd a rovásfa átadása, végül Finta Zoltántól meghallgathatta a közönség a pásztorfohászt.

A színpad előtti területet birtokba vették a gyerekek, a népi ruhába öltözött helyi óvodások két tánccal kedveskedtek a kicsiknek és nagyoknak. A délelőtt következő programja a nagy sikert aratott magyar pásztorkutya-bemutató volt. Budapestről érkezett a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület, és öt kutyafajtát hoztak magukkal. A bemutató után újfent a népzene kapott szerepet, a színpadon a dévaványai Ahhozképest Népzenei Együttes műsora volt hallható.

Az együttes után a mezőtúri Cimbora és Szivárvány Citerazenekarok vették birtokba a színpadot és pengették a húrokat a közönség nagy örömére.

A Szegedi Miniszínház „Erős János” című mesejátékával a kicsiknek akartak kedveskedni a szervezők, de a nagyok is ugyanolyan jól szórakoztak az előadás alatt.
A folytatásban a régi helyi nevezetességről, a Putri csárdáról hallgathattak meg betyármondát a jelenlévők. A monda alatt feltűnt a Ligetben egy szűrbe öltözött betyár, aki a történet végeztével a lányok közé vágtatott, sikítások közepette maga mögé ültetett egy szőke menyecskét, és ellovagoltak a gáton.
A lányrablás után nem sokkal már állt is a Ligetben az akasztófa, hogy a vétkes meglakolhasson bűneiért. Hiszen előre tájékoztattuk a nagyérdeműt, hogy bizonyos Sobri Jóska bandájából már 165 éve előzetes letartóztatásban lévő betyárok egyikét a Királyi Statáriális Bíróság jogerősen elítélte, a publikum szeme láttára felakasztással büntette. A szervezők és a Csendőrség minden óvintézkedést megtett, nehogy az elvetemült rabló egykori cimborái kiszabadítsák társukat, azonban sajnos mindezek ellenére a betyár megmenekült. A párbaj során az irányába kilőtt golyó hatására lepergett szeme előtt az élete. A jelenlévők ezt a történetet, az élete „filmjét” ismerhették meg vicces, interaktív, a közönséget is megmozgató egy órában.

A nap folytatásaként néptánccsoportok mutatkoztak be a színpadon. A szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes, a karcagi Pántlika Néptáncegyüttes, valamint a dévaványai Gyöngyöcskék Gyermek Néptánccsoport táncai nem csak jó hangulatot és szép látványt nyújtottak, de sokaknak kedvet adott a közös tánchoz, így a táncház során a táncosok a látogatókkal, a kicsik a nagyokkal táncoltak közösen, melyhez az Ahhozképest Népzenei Együttes muzsikált.
Az este vendége volt Berecz András ének- és mesemondó. A színpadi rendezvények méltó zárása volt a többek között Prima-díjjal is rendelkező művész egy órás műsora
A napot a pásztortűz meggyújtása zárta. A subába, szűrbe, és népi ruhába öltözött pásztorokat és bojtárokat Nagy István tárogatós köszöntötte muzsikájával, majd a pásztorok imája hangzott el.

 A rendezvényt több kísérő program is színesítette. Az egyik a bojtárolimpia volt, ahol a gyerekek ügyességi játékokban (például köcsögtörésben, patkódobásban) mérhették össze magukat.

A felnőttek is csapatokba verődtek, és a Kevi Virtus során mérték össze erejüket, gyorsaságukat létrafutás, bálacipelés, krumplival megpakolt kosártartás és még sok más feladat során.
Az idősebbeknek is lehetőségük volt tudások bemutatására a háziasszonyoknak hirdetett verseny során a „Túrkeve legjobb hagyományos süteménye” cím elnyeréséért. Szép számban érkeztek a különféle sós és édes hagyományos sütemények. A zsűritagoknak- név szerint Csíder Sándornénak, Talpalló Piroskának, Finta Lászlónénak, Szegő Lászlónak, Rácz Lajos „Buga Séf”-nek- igen nehéz feladatuk volt a döntés során, hiszen összesen 12-féle süteményt kellett kóstolniuk és bírálniuk.
Délután többen érezhették magukat a „szerencse fiának”, hiszen a felajánlott számos kézműves termék, ajándékutalvány, házi készítésű portéka mind-mind gazdára talált a Ladányi Gyula által vezetett tombolasorsolás idején.
A rendezvény idején zajlott még a VI. Országos Pásztordal-verseny is a Városi Művelődési Intézmény és Könyvtár szervezésében.

A rendezvény létrehozásához és lebonyolításához nyújtott segítséget ezúton is mindenkinek köszönjük!

 

 

A rendezvény főszervezője a Nimfea Természetvédelmi Egyesület
A program megszervezésében közreműködtek még:

Beklen, a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány


Herman Ottó Természetvédő Kör

Alsó-Berettyó -melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft

A rendezvény főtámogatója: Norvég Civil Támogatási Alap az "Értékőrző Nagykunság" című program keretén belül:


Kiemelt támogató:


A rendezvény az Oktatási és Kultúrális Minisztérium "TENGERTÁNC" programjának támogatásával valósul meg.

A program támogatója még a továbbiakban: Visegrád Alap

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül
 
 
 
 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -