Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Május 15-én Túrkevére, a Kevi Juhászfesztiválra érkezett a Herman Ottó Természetvédelmi Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) összefogásával rendezett, helyi természeti értékeket és termékeket, valamint fenntartható viselkedésmintákat népszerűsítő rendezvénysorozat.

  A Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei már korábban is hangsúlyozták, hogy a helyi társadalmi, gazdasági és természeti értékek ápolása nélkül nemcsak magunknak, de embertársainknak is kárt okozhatunk. Az éghajlatváltozás romboló hatásai, a természeti értékek pusztítása, továbbá a védett területeket károsító tevékenységek és a génmódosítás térnyerése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország is veszélyeztetett térségnek minősüljön. Természeti területeink megőrzése mindannyiunk érdeke, hiszen ezen területek nemcsak pihenési és sportolási lehetőséget biztosítanak, de egyben onnan nyerjük az élethez szükséges alapvető szolgáltatásokat, többek között az élelmiszereket, a gyógyszerekhez, az építkezéshez, öltözködéshez felhasznált alapanyagokat. Saját életünk és a jövő generációk érdekében mindannyiunknak részt kell vennünk környezetünk megóvásában.

  A Magyar Természetvédők Szövetsége 15 állomásos rendezvénysorozatával éppen ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy környezettudatos viselkedéssel mindenki hozzájárulhat hazánk természeti területeinek és értékeinek megőrzéséhez. A túrkevei Herman Ottó Természetvédő Kör együttműködésével és az Európai Unió támogatásával a Kevi Juhászfesztiválon arra világítottak rá, hogy Magyarország számos helyi- és nemzetközi szinten is egyedülálló természeti élőhellyel, növény- és állatfajjal rendelkezik, melyek hasznos és értékes kikapcsolódási lehetőséget nyújthatnak számunkra.
Különösen sok látnivalót biztosít a kirándulóknak  a Malom-zugban lévő halastórendszer, mely az 1860-as évek után kiszárított Nagy-Sárrét eltűnt élővilágának nyújt újra menedéket. Az ide látogatók A város keleti és déli határrészén túrázók pedig többek között Ecseg- illetve Csejtpuszta cickafark- és ürmös füves pusztáit, ecsetpázsitos rétjeit is megtekinthetik, illetve Európa legnagyobb testű szárazföldi madarával, a fokozottan védett túzokkal is találkozhatnak. 

  A szervezet munkatársai arra buzdították a fesztivál résztvevőit, hogy kikapcsolódásra, üdülésre a közeli természeti területeket válasszák, és védjék is azokat. Utazásaik során részesítsék előnyben a környezetbarát közlekedési lehetőségeket: sétáljanak, kerékpározzanak, vagy használják a közösségi közlekedést. Tanácsot adtak továbbá arra vonatkozóan, hogy a helyi gazdálkodók, kézművesek, kereskedők természetes alapanyagokból készített termékeinek megvásárlásával aktívan lehet segíteni a természeti értékek fennmaradását.

  Az eseményre látogatók a hasznos információk mellett természetes anyagokból készített ajándék- és használati tárgyakkal, játékokkal is gazdagodtak. A természetvédelmi totót kitöltők és beküldők között pedig egy túrakerékpárt, bioételekkel és biokertészkedéssel kapcsolatos könyveket, valamint fából készült puzzle-t sorsoltak ki. A gyermekek sem unatkoztak, ugyanis a szervezet munkatársai olyan különleges népi játékokkal várták őket a játszósarokban, mint a felhúzható, dióból készült egérke, a fából készült röppentyű, a pörgettyű, vagy a kereplő sáska.

  Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy olyan környezetbarát viselkedésmintákat adjunk át az embereknek, melyek a fenntarthatóságot és az általános jólétet is szolgálják. Programunk keretében arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a lakóhelyünk környékén fellelhető termékek választásával és a természeti értékek megóvásával mindenki hozzájárulhat természeti területeink megőrzéséhez, az élhető környezet biztosítása érdekében.” – hangsúlyozta Kontos Tivadar, a Herman Ottó Természetvédelmi Kör elnöke.

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -