Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sikeresen befejeződött a hétvégén a Herman Ottó Természetvédő Kör
és a Magosfa Alapítvány közös pedagógus-továbbképzése.
 A képzés „Továbbképzés terepi természet-ismereti programok vezetéséhez”címmel lett meghirdetve, és összesen 15 fővel kezdődött el a 60 órás kurzus március végén.

  A résztvevők a közeli településekről, illetve Túrkevéről érkeztek, hiszen a három hétvégén át tartó elméleti és gyakorlati órák során speciálisan ennek a területnek a sajátos élővilágát, növényeit és állatait vizsgálták meg a résztvevők.
  A képzés első hétvégéjén lehetőség nyílt egymást játékos formában megismerni, megtanulni miket kell tartalmaznia egy kirándulásra készülő hátizsákjának. Megtekinthették a talaj rétegeit, jellemzőit, zseblabor segítségével kísérleteket végezhettek, valamint részletesebb tájékoztatást kaptak az emlősökről és az állatnyomokról a résztvevők. Vasárnap pedig a gyógynövényekről és jótékony hatásaikról, a Cornell-féle módszerről, valamint az erdőről tudtak meg sok információt.

   Május elején, a második hétvége alkalmával helytörténettel és a környéken jellegzetes néprajzzal, a madarakkal, rovarokkal, kétéltűekkel és hüllőkkel, fenntarthatósággal, tájhasználattal és a vizes élőhelyekkel ismerkedhettek meg elméletis és gyakorlati foglalkozások keretén belül a jelenlévők.
A május végi utolsó alkalommal pedig a gyakorlati vizsga előtt még a rétről, ismételten az erdőről, a tájékozódási módszerekről, eszközeinek használatáról, és a korosztályi sajátosságok hallottak a képzés résztvevői.
A zord, esős időjárás egyik képzési napon sem akadályozta meg a „diákokat” és az oktatókat, hogy frissen szervett tudásukhoz a gyakorlatban, a szabadban szerezzenek gyakorlati tapasztalatokat. Minden nap több játékot tanultak, melyek még inkább segítséget nyújtanak a gyerekeknek a természetet megismerni, a minket körülvevő világot új szemlélet szerint vizsgálni.

   Mindenki, aki jelen volt az akkreditált képzésen, számos hasznos információval és gyakorlati tapasztalattal gazdagodott, melyeket az iskolai órák keretében, a kirándulások és a táborok alkalmával és a családi séták során egyaránt tudnak alkalmazni annak érdekében, hogy a gyerekek és a felnőttek is még inkább megismerhessék a környezetüket, a minket körülvevő állat- és növényvilágot.

 

 


A képzések megrendezését támogatja Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási  Mechanizmuson keresztül

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -