Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kortárs Képző- és iparművészeti Szimpózium Túrkevén

Különleges esemény, Kortárs Képző- és Iparművészeti Szimpózium megrendezésének helyszíne volt 2010. július 8–10 között a Fekete István Oktatóközpont.
A nívós művészeti rendezvény életre hívásában a hajdani Kevi Kör alkotóközösség prominens személyiségei – elsősorban Sudár Anette, Bácskai Bertalan és Horváth György – jártak élen, s a közös akarat megvalósítására a Beklen Alapítványban találtak segítő partnerre. A házigazda szerepét örömmel felvállaló civil szervezet jelentős művészetpártoló, hagyományőrző és honismereti munkát végez, és mindig szívesen ad helyet a kulturális értékek bemutatását célzó magán- vagy közösségi kezdeményezések megvalósulásának.

Az alapítvány működési helyéül szolgáló Fekete István Oktatóközpont és az épületet körülölelő erdei környezet ideális helyszínévé vált az elmélyült alkotómunkának, a közös gondolkodásnak, a nyitott véleménycserének, a jókedvű tréfálkozásoknak. A három napos együttlét során gyorsan váltak ismeretlenek ismerőssé és baráttá, igazi otthonra leltek itt a „múzsák” képviselői: festők, zenészek, írók, keramikusok, irodalmárok és filozófusok.
A festészet és kerámia művészeti ágakban folytatott szakmai tevékenység főként az egyéni alkotómunkáról, a résztvevők kreativitásának kibontakozásáról, egymás munkáinak megismeréséről szólt. Az alkotók különböző technikákkal és stílusban dolgoztak, egymást is gyarapítva tudásukkal, tapasztalataikkal, mely a megfelelő szakmai, technikai segítséggel párosulva valós művészi értékek megszületését tette lehetővé. A fiatalabb generáció sok szakmai fogást leshetett el a profiktól, melyhez nagyban hozzájárult a rendezvény művészeti vezetőjének, Bereznai Péter Szentendrén élő Munkácsy-díjas festőművésznek értő útmutatása. Az elmélyült alkotómunka közben egymás megértésében másodlagossá vált a verbális kommunikáció: ezt tökéletesen pótolni tudta a vizuális nyelv.

A szervezők fontosnak érezték, hogy a helyszín nyitva álljon a képző- és iparművészet, az alkotás folyamata iránt érdeklődők előtt, s ehhez több programot is kínáltak. A művészekkel találkozni, munkájukat nézni, velük beszélgetni roppant inspiráló volt azoknak is, akik nem ismerik a műtermek világát. A „kulisszák mögé” való betekintés lehetősége a kívülállók számára számtalan csodát rejtett, így például különleges élmény volt a keramikusok rakubemutatója.
A „raku” a kerámiakészítés egy sajátos technikája, mely Japánból származik; az elnevezés „a ráérő idő élvezete” jelentéssel bír. A kerámiatárgyakat az első égetés után mázzal vonják be, majd gyorsan felhevítik. A narancssárgán izzó darabokat aztán a kemencéből kivéve homokkal borítják – így zárva el a levegőtől -, s néhány perc alatt lehűtik. A máz felhordásának pillanatában sosem tudható pontosan, hogy a kész darab milyen színekben fog pompázni; ugyanabból a keverékből mindig más árnyalatok jelennek meg a művön. A csodát, a tűz és a színek varázslatos játékát ezen az estén Sudár Anette, Mile Ibolya, Veres Gyula és Trencsényi Tibor keramikusok mutatták be a résztvevőknek.

Nagyon érdekes és szakmailag is magas színvonalú előadás hangzott el az Alföld                  – kiemelten a békési táj - képzőművészetéről Szilágyi András művészeti szakíró tolmácsolásában, mely egyben az előadó Képhántás című nemrég megjelent tanulmánykötetének bemutatója is volt.
A rendezvény idején nyílt meg az Oktatóközpontban az a kamarakiállítás, mely a szimpóziumon résztvevő alkotók munkáit mutatta be a szélesebb közönségnek – így többek között Bácskai Bertalan, Kovács István, Horváth György, Losonczi József valamint Finta Ilona Vanda képeivel ismerkedhettek meg a látogatók.
A találkozót hajnalig nyúló izgalmas beszélgetések, szakmai vitafórumok és tapasztalatcserék, filmvetítések, közös zenélések színesítették, a jó hangulatot a bográcsban főtt topogó, a frissen sült kürtőskalács és lángos íze csak fokozta.

A nagy múltú túrkevei alkotótábori hagyományok nyomán életre hívott Kortárs Képző- és iparművészeti Szimpózium eredményesen, rengeteg élménnyel zárult. A résztvevőknek módja nyílt tehetségük bemutatására, módszertani, szakmai tapasztalatcserére, új ismeretek, technikák elsajátítására és személyes kapcsolatépítésre, szakmai együttműködések kialakítására egyaránt.
Az utolsó nap délutánján abban a reményben búcsúztak egymástól a művésztársak és –barátok, hogy jövőre már egy hosszabb időtartamú, pályázati források által támogatott művészeti műhely keretében folytatják a most megkezdett munkát.
Azonban a személyes találkozásra nem kell a következő nyárig várniuk a művészetkedvelőknek: az alkotók munkáit a Vadász Pál Kiállítóteremben megrendezett időszaki kiállításon tekinthetik majd meg, várhatóan a jövő év elején.

A szimpózium résztvevői: Bereznai Péter Munkácsy-díjas festőművész (Szentendre), Szilágyi András Bárka-díjas művészeti szakíró, költő, filozófus (Békéscsaba), Mile Ibolya keramikus (Törökszentmiklós), Veres Gyula keramikus (Mezőtúr), Trencsényi Tibor keramikus (Mezőtúr), Bácskai Bertalan festőművész (Túrkeve), Horváth György festőművész (Túrkeve), Sudár Anette keramikus (Túrkeve), Finta Ilona Vanda képző- és iparművész (Los Angeles-Túrkeve), Losonczi József festő (Kisújszállás), Ugró Béla költő, filozófus, zenész (Szolnok), Fodor Balázs előadóművész (Budapest)

A rendezvény megvalósulását támogatta: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal, Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Korda Vince Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, "Kincskereső" Gyermek és Ifjúsági Szabadidő-szervező Egyesület, Kardosné Vass Margit önkormányzati képviselő, Dr. Szabó Zoltán önkormányzati képviselő, Nagy Sándor és családja

                                                                                                      
Nagy Anita

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -