Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Anyatehén tartási támogatás

Július végéig van a marhatenyésztőknek idejük arra, hogy postázzák anyatehén-tartással kapcsolatos támogatási igényüket, mely létfontosságú az ágazatban dolgozók számára.
Az igényt szó szerint postázni kell, ugyanis ezt a kérelmet nem elektronikusan, hanem hagyományos módon kell beadni. Aki nem teszi, egy évre lemondhat az állatonkénti -2009-ben mintegy 30 ezer forintos –támogatásról.

A kérelmeket az MVH-nak kell postázni, 2010. június 1-től kezdve 2010. július 31-ig.  A marhatartók egyébként éppen a mostani időszakban kapják kézhez a 2009-ben igényelt összegeket, mely anyatehenenként mintegy 30 ezer forint. Eddig több mint 5000 igénylő támogatását fizettek ki, összesen több mint 3,23 milliárd forint értékben.
Most azok adhatnak be támogatási igényt, akik hús, vagy kettős hasznosítású szarvasmarhát tartanak, olyan nőivarú állatot, mely legalább 8 hónapos, olyan állományhoz tartozik, amelyben hústermelés céljából nevelnek borjakat, a kötelező birtokon tartás alatt a termelő tenyészetében van, tenyészete igazoltan gümőkór-, brucellózis-és leukózismentes. A mentességnek már a kérelem benyújtásakor fenn kell állnia az állományban.

A támogatást igénylő termelőre számos előírás vonatkozik, ezek közül érdemes kiemelni, hogy arra is vonatkozik, aki a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszer szerint a 2009/2010-es kvótaévre vonatkozóan nem rendelkezett 120 000 kg- nál több tejkvótával, vagy ha több, mint 120 000 kg tejkvótája volt a 2009/2010-es kvótaévre, akkor a támogatási kérelemben feltüntetett állatait tejtermelést nem folytató tenyészetben tartja, és vállalja, hogy azokat a továbbiakban tejtermelésre nem hasznosítja, valamint a kérelemben feltüntetett állatai 2009. április 1-jétől nem állnak tejtermelési ellenőrzés alatt.

Sokszor előforduló hiba, ugyanis a kérelmet annak a termelőnek kell benyújtania és aláírnia, aki az ENAR-ban a tartója annak a tenyészetnek, amelyben a támogatható állatok vannak, vagy a birtokon tartás alatt megfordultak. A kérelem nem fogadható el akkor sem, ha azt a tenyészet tartójának családtagja (házastárs, szülő, gyermek, családi gazdaság esetén annak másik tagja) nyújtja be.

 Fontos tudni még, hogy a 2010. július 31-e után benyújtott kérelmek esetén az anyatehéntartás támogatásának összege késedelmes munkanaponként 1%-kal csökken. A 25 naptári (!) napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja az MVH, és ekkor már a késedelmes benyújtáshoz kapcsolódóan vis maior kérelemelfogadása sem lehetséges!
Bővebb információ a támogatásról központi irodánkban kapható!

 

Tevékenységünk a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósulhat meg

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -