Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Gazdálkodási Napló elektronikus benyújtása november 30-ig lehetséges!

 

 Első alkalommal kell benyújtaniuk az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevőknek elektronikus úton a Gazdálkodási Napló egyes adatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. Az úgynevezett WEB-Gazdálkodási Napló (WEB-GN) benyújtási határideje szeptember 1 és november 30. között van. Aki nem tesz ennek eleget, vagy hiányosan közli az adatait, az szankciókra számíthat.

  Komoly - de gazdálkodást könnyítő és pontosító - adminisztrációs terhet jelent az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program végrehajtása.
Nem elég ugyanis az előírás szerint cselekedni, azaz gazdálkodni, annak egyes lépéseit rögzíteni is kell. Erre szolgál a Gazdálkodási napló, de évente külön kell a tápanyag-gazdálkodással, a földhasználattal kapcsolatos terveket is készíteni. Ezek egyes adatait a hatóságnak is meg kell küldeni a gazdálkodási év végén, vagyis szeptember 1-november 30. között.
 
  A Gazdálkodási Napló és az előző gazdálkodási év Tápanyag-gazdálkodási tervének egyes adatait kell elektronikus formában a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH) eljuttatni.
Hasonló a helyzet a Nitrát adatszolgáltatással is, melyet 2010. szeptember 1-december 31. között kell megküldeni.

  Ezek mellett akad még néhány fontos határidő, melyet be kell tartani!
Ilyen az elmúlt évi Tápanyag-gazdálkodási tervvel (TGT), a Földhasználati tervvel (FHT) kapcsolatos. A TGT-t egyes adatait szintén szeptember 1. és november 30. között elektronikusan kell benyújtani az MgSzH-nak. Ebben az elmúlt évi tápanyag-gazdálkodási terv adatait kell részletezni, míg 2010. szeptember 30-ig a 2010/2011 gazdálkodási . évre vonatkozót kell a gazdálkodónak elkészíteni, amennyiben a főnövény betakarítására ezt követően kerül csak sor, úgy a terveket a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni.

  A Földhasználati terveket évről évre szintén szeptember 30-ig kell elkészíteni.

A dátumokra és a szolgáltatott adatokra nagyon oda kell figyelniük a gazdáknak, gazdálkodóknak, mert igen kemény szankciókra kerülhet sor. Így például, ha nem vezeti valaki a gazdálkodási naplót úgy azt adott gazdasági évre járó támogatásból kizárhatják. Amennyiben a napló meghatározott adatainak benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a támogatás 30 százalékának mondhat búcsút. De bünteti a hivatal a fentiekben felsorolt egyéb adatszolgáltatással kapcsolatos hiányosságokat is.

  Így például,
ha valaki a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatban nem végezteti el a kötelező talajvizsgálatot, akkor a vétség mértékétől függően 15-60 százalékkal csökkenthetik támogatását az érintett egység vonatkozásában. Amennyiben nem készíti el a tápanyag-gazdálkodási tervet, úgy 30-60 százalék elvonással számolhat az érintett célprogram teljes kifizetési tekintetében. Ha valaki túllépi a tápanyag-gazdálkodási tervben előírt hatóanyag-mennyiségeket, akkor 15-60 százaléknyi támogatás megvonása sújthatja. Amennyiben csak elfelejti a tápanyag-gazdálkodási terv egyes elemeit megküldeni, úgy 30 százalék a szankció. A sor folytatható, a bevallási kötelezettségek részleteiről, a különféle naplók, tervek vezetésének mikéntjéről, ezekről tájékoztatást központi irodánkban is  kaphatnak az érdeklődők.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -