Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara idén is meghirdeti
középiskolás csapatok számára az Anyagtudományi Versenyt.

A tanulmányi verseny központi témája idén a napenergia hasznosítása.
Célunk az, hogy a versenyfeladatok megoldása során a diákok a szolár-technológiák és az anyagtudomány kapcsolatában rejlő szépségeket felfedezzék.
A tudományos utánpótlás-nevelésében szerzett tapasztalatainkra alapozva meggyőződéssel, állíthatjuk, hogy a diákok, számukra eddig ismeretlen új világba nyerhetnek a közeljövőben bepillantást az Anyagtudományi Verseny által.
Ennek az „ismeretlen új világ”-nak a természete pedig olyan különleges, hogy mindvégig ott van mindnyájunk orra előtt, mégis csak azok láthatják meg, akik érdeklődve tekintenek a környezetükre és szemfülesebbek, mint a többiek.
Azok a diákok, akik részt vesznek ebben a versenyben, éppen azok közé tartoznak, akik láthatják, megtapasztalhatják, mi rejtőzik a színfalak mögött, akik kíváncsiságuk által betekintést nyerhetnek az anyagok különös világába!
És miért éppen a napenergia és az anyagtudomány kapcsolatára fókuszál az idei versenykiírás?
Többek között arra karjuk felhívni a figyelmet, hogy a nap gyermekei vagyunk.
Hiszen a világunkat felépítő anyagok atomjai, mind-mind egy nap (csillag) belsejében keletkeztek magfúzió és maghasadás által. Azaz a testünket építő molekulák és atomok egy napból (csillagból) származnak és valaha mindannyian fényes csillagok atomjai voltunk a világűrben. Milyen megkapó, hogy nem csak eredetünk, de további létezésünk is tulajdonképpen egy csillagtól (a naptól) függ, ami energiával látja el földünket és élteti ezt a bonyolult ökoszisztémát.
Többek között azzal, hogy energiát szolgáltat a növények fotoszintéziséhez.
Az élethez való energián túl a nap a technológiai társadalom energiaéhségét is csillapítani tudja, megoldva az új évezred számos komoly kihívását.
Energiaéhség és tudásszomj. Hm… Micsoda kihívás, napenergiával ellátni az energiafaló technológiai társadalmat! Rajta, lépj be az anyagtudomány különös világába és segíts jobbá tenni a világot!
http://mak.uni-miskolc.hu/verseny/

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -