Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

  A Herman Ottó Természetvédő Kör, az Óballáért Egyesület, a Nagykörűért Alapítvány és az Apáról Fiúra Alapítvány eldöntötték, hogy egy közös pályázat keretében szorosabbra fűzik együttműködésüket, és egymás  rendezvényein, „falunapjain” részt vesznek annak érdekében, hogy hagyományőrző tevékenységüket népszerűsítsék, kapcsolatrendszerüket bővítsék.
   Ennek érdekében több népijáték-gyártó megtekintése után közösen népi hagyományos játékokat vásároltak, melyeket igyekeznek minél alaposabban megismertetni a rendezvények résztvevőivel.
  Az alábbiakban a régi népi játékokról adunk egy kis áttekintést, megismertetve az olvasót apáink, nagyapáink játékaival.
  A programot a Nemzeti Civil Alap Demokrácia- és partnerség-fejlesztési Kollégiuma támogatta.


A hordólovaglás francia eredetű játék. A hordót a lábakra helyezett fatörzsre húzzuk. A játékos igyekszik meglovagolni a hordót, anélkül, hogy közben lecsúszna róla. A gyeplőként használható kötéllel a játékosnak a megadott célig (fatörzs vége) kell húznia magát előre.

A gólyaláb: egész Európában ismert, jó egyensúlyérzéket igénylő játék. A fából készült különböző magasságúra kialakított lábak hajdanán a mocsaras vidékek legpraktikusabb közlekedési eszközei voltak. Manapság különböző játékos versengésekre használják. Például futóverseny, pátviadal stb.

A diótörő nagy ügyességet igényel, két fővel játszható. A cső magasabban levő részéből gurítható a diót, amit a földet érés pillanatában kalapáccsal kell összetörnie a végén guggoló másik játékosnak. Öt próbálkozás után helycsere következik, míg valamelyikük össze nem tör egy diót. Egyéb termésekkel is játszható, például gesztenyével.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -