Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, és igazságos társadalom

2010. Őszén újra beindult a „Klíma-kampány!”, melyben a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület, Jász –Nagykun Szolnok megye regionális koordinátoraként vesz részt a „Big Ask Hungary” című projekt keretén belül. A kampány célja, hogy a kormányok hozzanak létre egy olyan törvényt, melynek segítségével évről-évre csökkenteni lehetne az adott ország fosszilis energiafelhasználását és elősegíteni az adott ország gazdasági fejlődését.

Hogyan egyeztethető össze a gazdasági fejlődés érdeke és a környezetvédelem? Lehet-e a gazdasági válságból és a környezetrombolásból kivezető út az energiatakarékosság? Lehet, mondják a civilek.
Az eddigi környezetvédelmi jogszabályok nem csökkentették Magyarország energiafüggőségét. A Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett „Klímatörvény a fenntartható társadalomért” hatékony eszközökkel szabályozná az energia felhasználást. A csökkentési célokat az erőforrás-kvóta rendszer valósítaná meg. Az évente megállapított csökkentési céloknak megfelelő mennyiségű fosszilis energiahordozó használati jogot osztanának szét a fogyasztók között. Aki a kvótája felett fogyaszt, annak a többletet meg kell vásárolnia majd a kvóta piacon; aki tud takarékoskodni és marad kvótája, az eladhat. Mivel nem az energiafelhasználás nagyságát korlátoznák, hanem a fosszilis energiahordozókét, az energiaszükséglet jobb hatékonysággal és megújuló erőforrásokból elégítenék ki.
Ezzel fokozatosan csökkenne energiafüggőségünk, lendületet venne a megújuló energiaforrásokkal és hatékonysággal kapcsolatos kutatás és fejlesztés. Az új megoldások elterjesztése és alkalmazása fellendítené a gazdaságot, mivel a szabályozás ösztönözné az alternatív, környezetbarát megoldások keresletét.
Nézzen Ön is utána, hogyan segíthet Önnek:
www.klimatorveny.hu

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -