Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Fekete István Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont
XI. TERMÉSZETVÉDELMI SZEMINÁRIUMA

APRÓVAD ÉLŐHELYEK FENNTARTÁSÁNAK TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI
(Vadgazdálkodók és természetvédők együttműködési lehetőségeinek bővítése a biológiai sokféleséget növelő habitatstruktúráért)

 

   A vadászati sajtó -csak úgy, mint az alföldi vadásztársaságok -a belvíz okozta kár mérhetetlen hatásairól számolnak be.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület véleménye ettől eltérően az, hogy habár sok területen megsínylette az apróvadállomány az elmúlt időszak belvízhelyzetét, az apróvad állomány drámai visszaszorulása döntően tájhasználati okokban keresendő -és a belvíz inkább már csak tetézi az egyébként is aggasztó helyzetet.


    Dr. Faragó Sándor „Élőhelyfejlesztés az apróvad-gazdálkodásban” c. tankönyvében szemléletesen mutatja be a habitatstruktúra szerepét és jelentőségét az élőhelyfenntartásban, és ez alapvetően befolyásolja mind az apróvad-gazdálkodás, mind a természetmegőrzés lehetőségeit, hiszen ezen élőhelyek számos védett faj élőközösségeire is közvetlen hatással vannak.
  A szervező egyesület véleménye szerint ha az elmúlt években tapasztalt birtokösszevonások (nagybirtokszerkezet növekedése) nem lassul, és a táblaszerkezet, illetve általánosan a tájhasználati módok diverzitása nem növekszik, akkor belvíz ide, belvíz oda az apróvad állomány ökológiai regenerációs képessége elméleti lesz, és ez a folyamat a természeti értékek megőrzése szempontjából is nyilvánvalóan negatív hatással lesz.
  Éppen ezért az egyesület célja, hogy a vadásztársaságok segítségét kérje (ahol sok esetben a nagy földtulajdonosok is érdekeltek), hogy közösen próbálkozzunk meg földhasználók szemléletformálásával, és egyben olyan szakmapolitikai érdekérvényesítéssel, amelynek végén talán az agrártámogatás-rendszerben olyan pozitív változás is bekövetkezhetne, ami elősegíti a jövőben a megfelelő élőhelystruktúrák kialaulását.
  Célunk a rendezvénnyel, hogy egy olyan szemináriumot szervezzünk, ahová a lehető legtöbb érdekeltet meghívunk a téma adott területéről (agrártámogatással foglalkozó szakpolitikusok, vadászok, vadásztársaságok, földhasználók, földtulajdonosok) a munka megindítása érdekében.

  • A szeminárium ideje: 2011. június 3-4-5.
    Péntek: szakmai előprogram, szombat:szeminárium és műhelymunka, vasárnap: utóprogram.
  • Helyszín: Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Ecsegi u. 22.
  • Részvételi díj: regisztrációs díj 2500 Ft./fő.
    A regisztrációs díj magában foglalja a szünetekben a kávé és ital fogyasztást, valamint a szombati állófogadásos ebéd költségeit is.
  • Szállás: 2500-Ft-tól 5000 Ft.-ig/fő/éj.
  • Étkezés: péntek és szombat vacsora 1000-1000 Ft., szombat reggeli: 600 Ft.
  • A részvételi díj fizetése alól mentesülnek a rendezvény programjában szereplő meghívott előadók.
  • Jelentkezni: info 'kukac' nimfea.hu e-mail címen regisztrációs lap kitöltésével lehetséges.

Részletes program és jelentkezési lap letöltése

 

 

A rendezvény szervezője a Beklen Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány.
Társszervezők: Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Herman Ottó Természetvédő Kör.
A rendezvény megszervezésének támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium „Partnerség”
civil pályázati alapja.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -