Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ökoturisztukai szolgáltatásbővítés a Fekete István Oktatóközpontban

    

   Az elmúlt évben komoly turisztikai fejlesztésen esett át a túrkevei Fekete István Oktatóközpont. A Beklen Alapítvány kerékpárkölcsönzői és kenukölcsönzői szolgáltatást indított, és amellett egy szolgáltató épületet is épített, amelyben kisgyermek foglalkoztató kalandpark jött létre, és emellett a Herman Ottó Természetvédő Kör pedig egy fedeles lovardát és egy kézműves foglalkoztatót adott át az év végén. A fejlesztés azonban nem állt meg.

  A Trollius Europaeus Természetvédelmi Szolgáltató Betéti Társaság immár több, mint 10 éves múltra tekint vissza. Tevékenységét az alakulást követő években szinte kizárólag természetvédelmi szakértői tevékenységre korlátozta, azonban a gazdasági válság elsőként az ilyen jellegű szakértői tevékenységeket érte el. A fennmaradáshoz már 2008 óta számos más projektfejlesztési, projektmenedzsmenti feladatot is ellátott, majd a szoros együttműködés gyümölcseként a Fekete István Oktatóközpont fenntartói részére ajánlotta fel együttműködéséi szándékát. Az oktatóközpont vezetői kaptak az alkalmon, hiszen jó néhány olyan tevékenységre, szolgáltatás jelentkezett már ez elmúlt években igény, amely a civil szervezetek profiljába egyáltalán nem tartozott, nem minősült missziójukat megvalósító tevékenységnek – azonban jó lett volna, ha ilyen jellegű szolgáltatásokkal is bővül az oktatóközpont tevékenysége. Ilyen volt elsősorban az ajándékbolt üzemeltetés, vendég kísérés madármegfigyeléshez, vendéglátói szolgáltatás.
   Ezen szolgáltatások biztosítására, megvalósítására, az oktatóközpont szolgáltatásainak bővítésére Sallai R. Benedek, egy egyik fenntartó civil szervezet (Nimfea Természetvédelmi Egyesület) vezetőjének szakértői közreműködésével készült el az turisztikai-szolgáltatásfejlesztési a pályázat, ami ez év nyarának elején az Észak-alföldi Operatív Program 2.1.1./H-11 kiírására került benyújtására. A benyújtott pályázat „Ökoturisztikai Központ szolgáltatás fejlesztése az Alsó Berettyó melléken” címmel több, mint 21 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

  A pályázati programról Sallai R. Benedeket, a pályázat egyik kidolgozóját kérdeztük:

- Milyen szolgáltatásfejlesztés várható Túrkevén a nyertes pályázat következtében?

- A pályázat a Fekete István Oktatóközpont területén egy újabb épületegység felépítését, létrehozását támogatja. Ez a korábbi oktatóközpont és a Beklen Alapítvány új épülete között lesz, és több célnak is meg fog felelni. Elsőként egy ajándék bolt jön létre, amely részben a környezeti neveléshez, oktatóközponthoz, lovagláshoz kapcsolódó ajándéktárgyak forgalmazását fogja végezni, részben pedig – a szélmalmi molnárház kis boltjának megfelelő jelleggel – helyi kézművesek termékeinek teremt majd értékesítési pontot. Ebben a kis boltban lehet majd egyéb szolgáltatásokat is igényelni, pl. segítünk a Beklen Alapítvány kölcsönzői tevékenységében, és a kalandpark üzemeltetésében is. Emellett végre egy kis vendéglátó helyiség is kialakításra kerül, ami részben az oktatóközpont étkezési célú szolgáltatásait bővíti, részben végre egy kis kávézót hoz létre, hogy a a gyermeküket váró szülőknek is pihenő helye lehessen a központ.

- Ez így elsőre nem hallatszik ökoturizmusnak…

- Igen, valóban, mert az épület fő funkcióival kezdtem. Emellett létrejön a legkisebbeknek, pár hónapos kortól a 3-4 éves korig alkalmas kis gyermekszoba, ami azt segíti, hogy a kisgyermekes szülők is részt vehessenek a minél több programon, és a kismamák, anyukák ne legyenek kizárva az oktatóközpont programjaiból. Ezen kívül beindul egy madármegfigyelési célokat szolgáló szolgáltatás is, azzal a céllal, hogy minél több turistának lehetőséget teremtsünk vidékünk megismerésére.

- Mindezek hátterének megteremtésére lehetőséget nyújt az elnyert pályázat?


- Igazából nem, de többségében igen. A Trollius Bt. egy viszonylag kis Bt., így az általa elérhető támogatási összeg a szolgáltatásfejlesztés egészéhez viszonyítottan alacsony volt, de pont ezért kell az együttműködés az oktatóközpontot fenntartó civil szervezetek és a Bt. között, és ebben a Bt. vezetői nyitottak voltak. Az oktatóközpont eredetileg nem turisztikai céllal lett kitalálva, hanem környezeti nevelési, természetvédelmi ismeretterjesztési céllal. Az élet hozta úgy, hogy az ilyen jellegű közcélú feladatok ellátásához szükséges források nagyjából elapadtak, így a civil szervezeteknek nyitottá kellett válnia ahhoz, hogy az oktatóközpont más céloknak is megfeleljen. Ennek megfelelően egy egészséges és jó együttműködés alakult ki több vállalkozás és az oktatóközpontot fenntartó civil szervezetek között, és az így „összerakott” infrastruktúra lassan már minden igényt kielégít.

- Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy komplex ökoturisztikai szolgáltatásfejlesztés valósul meg Túrkevén ezen együttműködés kapcsán?

- Részben igen, részben nem. Nem, mert a fejlesztések egy része a mai napig a civil szervezetek missziójához tartozó alaptevékenységek ellátását szolgálják, hiszen szeretnék fenntartani azt a városi szolgáltatást, ami a környezet- és természetvédelmi szemléletformálással kapcsolatos, tehát a mai napig történnek fejlesztések szinte kizárólag erre a célra. Részben viszont igen, hiszen lassan, de biztos léptekkel haladunk abba az irányba, hogy minden hátterét megteremtsük annak a kisvállalkozásokkal együttműködve, hogy egy komplex turisztikai szolgáltatás épülhessen ki, érdemi munkahelyteremtő, fenntartó hatással.

- Ki a célcsoportja ennek a fejlesztésnek?

- Természetesen elsősorban a természeti érték iránt érdeklődők, fotósok, madarászok, némileg akár a vadászok is, de emellett egyre nagyobb hangsúllyal koncentrálunk a családbarát szolgáltatások felé, ami azt jelenti, hogy kisgyermekes családokat kiemelten igyekszünk megcélozni. Emellé jön a természetben űzött, azt nem veszélyeztető aktívturisztikai lehetőségeket kedvelő fiatalok célzása a lovaglással, kerékpározással, kenuzással.

- Mi várható még ezen fejlesztési elképzelések sorában?

- Számos bemutatási infrastruktúra fejlesztését szeretnénk még megtenni, de mellett a legfontosabb rész – a szálláshely is várat még magára. A turisztikai jövedelemtermelő képesség legnagyobb részét ez fogja kitenni, hiszen minden korábban említett célcsoportot célozni szeretnénk. Tervben vannak a sátras turizmushoz szükséges szociális blokkok, egy ifjúsági turistaszálló, négy kis családi apartman, és egy minimum 3 csillagos szálló kialakításának tervei is.

- Ezek igazán ambíciózus tervek. Van ennek realitása?

- Igen, mindenképpen komoly esélyekkel kezdünk hozzá, Csak idén közel 100 milliós fejlesztések valósultak meg ezen célból, és jövőre folytatódnak az építések. Pályázatíró csapatunk azt hiszem térségi szinten is kimagaslóan, már munkaképességén túl teljesített, de a pályázatírói kapacitás bővítéséhez együttműködési megállapodást kötöttünk a GoodWill Consulting Kft. nevű céggel, aki már az említett Trollius Bt.-s pályázat elkészítésében is közreműködött.

- Sok sikert kívánunk a tervek megvalósításához!



Barna Tamás

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -