Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A zártkerti gyümölcsök jelentősége Túrkevén

  A gyümölcsösök Túrkeve környékén is sokféle felhasználásnak örvendtek. Valamikor régen más szerepet szántak a településen élő emberek ezeknek a területeknek. Fontos volt maga a gyümölcs is, de más felhasználás is legalább ennyire lényeges volt. Ilyen volt például a gyümölcsösök kaszálóként való hasznosítása.

  Sajnos a jelenleg még meglévő kertek gazdái megöregedtek, a fiataloknak nem célja a művelésük, de még csak a fenntartásuk sem. Azt láthatjuk, hogy sokan igazából csak szabadulni akarnak a teherré vált kertektől, de az új földtörvény miatt ez még nehezebb lett, mint eddig bármikor (hiszen ugyanazok a szabályok érvényesek ezekre a sokszor pár száz négyzetméteres területekre, mint a sok hektáros szántóföldekre). Ez pedig ismét nem segíti elő a hasznosításukat.

  Valójában a zártkertek egy jó kiutat jelenthetnének a város lakosságának, hiszen a permetezés hiánya a területen (sokszor a környékén is), a régi gyümölcsfajták nagy lehetőséget rejtenek magukban. Ideális hely lehetne egy biogazdasági kialakítására és olyan gyümölcsök termesztésére amikhez a mai világban nehezen beszerezhetők (tájfajták, ősi gyümölcsfajták).

  Szerencsére az őshonos háziállatok mellett egyre többször kerülnek szóba ezek a régi fajtájú növények is. Egyre többen foglalkoznak ezeknek a növényeknek a megmentéséért. Túrkevén ilyen a Beklen Alapítvány és a Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület is. Ugyanakkor a mai napig működik egy ősi funkciója ezeknek a területeknek, nevezetesen az, hogy kaszáló gyümölcsösként vannak hasznosítva.

  Sokan a mai napig innen gyűjtik az állatoknak a téli takarmányt, aminek nagy jelentősége van a Beklen Alapítvány programjában, amely az őshonos háziállatok, a hagyományos állattartás és a túrkevei tejfeldolgozás újjáélesztésére törekszik. Ebben a Svájci-Magyar Civil Program nyújtott segítséget az alapítvány munkatársainak.

 



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -