Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Rejtett életmódú az év kétéltűje

   Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztálya egy európai jelentőségű állatnak szentelt kiemelt figyelmet ebben az évben.

A dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) Magyarországon ugyan a leggyakrabban előforduló gőtefaj, ám éjszakai, csendes életmódja miatt sokak számára ismeretlen lehet. Erősen kötődnek a vizes élőhelyekhez, hiszen petéiket az állóvizekbe rakják. A vizes élőhelyek fogyatkozása, mint minden kétéltűt, így a dunai tarajosgőtét is veszélyezteti.

Az élőhelyvesztés mellett egy gombás megbetegedés is fenyegeti a dunai tarajosgőtéket. A kitridiomikózist hazánkban még nem diagnosztizálták e fajnál, de a betegséget hordozó gomba néhány éve jelen van Magyarországon is.

A dunai tarajosgőte hazánkban védett, Natura 2000 jelölőfaj. Több európai országban is előfordul, de elterjedési területének felét Magyarország jelenti. Éppen ezért nagyon fontos feladat számunkra a hazai populáció megóvása.
A lassú mozgású, rejtőzködő gőtékkel a Nagykunságban is összefuthatunk, például a szaporodóhelyükre történő tavaszi vándorlásuk során.

Dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus)

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -