Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A vidéki termelők legnagyobb piaca – Budapest

  Sokszor látjuk, hogy nagyon jó minőségű termékek előállításra képesek a kistelepülések lakói. Minden településen biztosan találunk olyan embereket akik pl. lekvárokat vagy sajtokat készítenek hosszú-hosszú ideje mégsem tudnak megélni ebből. Ebben persze benne van az is, hogy adott esetben nem tudnak előállítani olyan mennyiségben készterméket, hogy egész évben folyamatos bevételük tudjon lenni belőle, ugyanakkor kétségkívül az is probléma, hogy helyben szeretnék ezeket értékesíteni, pedig helyben sokkal kisebb a felvásárlópiac, mint a nagy városokban.

  Jász-Nagykun-Szolnok megye ebből szempontból egyébként is hátrányos, hiszen elszórtak a települések, nagyvárosok sem igazán vannak. Más nagyvárosok a kistermelői rendelet miatt nem jöhetnek számításba. Ami lehetőség marad az Budapest.
Itt viszont igencsak számolni kell! Az üzemanyagköltség önmagában jelentős kiadás és ezen felül még hozzájön a helypénz is. Ráadásul minden zsebkendőnyinél nagyobb területen vásár van, így nagy a verseny is. Szóval nem biztos, hogy egyszerű kitermelni azt a pénzt amivel már gazdaságosnak mondhatjuk az utunkat.

  Érdemes lenne akár civil szervezetek, akár önkormányzatok segítségével kialakítani egy közös értékesítési lehetőséget.
Ez akár „közmunkásként” foglalkoztatott sofőr is lehetne, akinek egyéb feladata sincs, minthogy Budapestre szállítsa a termékeket.
Központilag ki lehetne alakítani a marketinget, ami energiát és pénzt spórol a termelőnek, a értékesítési pontok keresése is lehet közös, így gyakorlatilag gyorsan bárki nagy mennyiségben tudna értékesíteni. Az önkormányzatoknak van ebben lehetősége.
Ugyan vállalkozásként, civil szervezetként a hatályos törvények szerint van erre lehetőség, ugyanakkor olyan járulékos költségekkel lehet végezni ezt a tevékenységet (ÁFA felszámítása, stb.) ami már gazdaságtalanná teszi a működést. Így a települések önkormányzatával kellene egyeztetést folytatni, hogy van -e lehetőség egy ilyen kezdeményezés megvalósítására, hiszen nekik is érdekük a helyi emberek boldogulása, településük jó hírének terjesztése.

 



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -