Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A túrkevei helyi termék komplexum kialakítása
(Kistermelők Lapja riport)

  Túrkevei civil szervezetek egy csoportja egymással együttműködve, de mégis külön dolgozva alakítottak ki egy példaértékű helyi termékekkel foglalkozó komplexumot, amely képes lesz lefedni a helyi igényeket és még a szomszédos települések hiányzó mennyiségét is részben pótolni tudja majd tejtermékekből, gyógynövényekből és túrkevei termelők által gyártott termékekből. A témáról a Beklen Alapítvány munkatársát Szász Bélát kérdeztük.

-Mik voltak az eredeti tervek?

- Az alapötlet nem volt egyértelműen kikristályosodva, csak nagy vonalakban láttuk az irányt. Ami biztos volt az az, hogy javítani kell a Túrkevén élők anyagi helyzetén, munkalehetőségén, életszínvonalán. Miután a résztvevő civil szervezetek jelentős része természetvédelemmel és hagyományőrzéssel foglalkozik adott volt a lehetőség, hogy nem gyárat kell építenünk, hanem a múlt működő példáit kell előszednünk és a régiek tudását hasznosítanunk.

- Mik voltak ezek a hagyományok, amiket szerettek volna feltámasztani?

- Túrkevén nagy hagyománnyal rendelkezett az állattartás valamint a gyógynövénygyűjtés. Az állattartás igazi virágkorát az 1800-as években élte, még a Berettyó szabályozása előtt, ugyanakkor egészen a rendszerváltásig működtek az állattartó telepek. A 90-es évek után viszont (mint mindenhol az országban) mélyrepülésbe kezdett az állattartás. A gyógynövények gyűjtése hasonló helyzetbe került az új időszak kezdetével, pedig előtte vagonszámra szállították el a környékről például a kamillát.

- És végül is milyen üzemet alakítottak ki, ami elősegíti ezen tervek beindítását?

- Első lépésben megkezdtük egy helyi bolt kialakítását. Itt egyrészt a helyi termelők termékeit tudjuk értékesíteni, másrészt olyan termékeket is szándékszunk árulni, amelyek eddig csak nagyobb városokban voltak elérhetőek, pedig fontosak az egészséges táplálkozás híveinek, vagy éppen a betegséggel küzdő embereknek.
Fontos feladatot szánunk a boltnak abban is, hogy a többi egységben előállított termékeket itt tudjuk értékesíteni is.
  A következő lépés a gyógynövény átvevő, ahol az épp aktuálisan gyűjthető gyógynövények kerülnek majd átvételre. Ez egy fontos lépés, hiszen pontosan az alacsony képzettségű embereknek nyújthat legalábbis részleges megélhetést. Később pedig reméljük, hogy gazdálkodók is kedvet kapnak nagyobb mennyiségű alaptermék megtermeléséhez ami szintén hozzájárulhat a családok megélhetésének javításához.
  A harmadik pillére a munkánknak a régi tejcsarnok ismételt beindítása. Ezt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában valósítjuk meg. Jelenleg ez a program is befejezés közeli állapotba került, így hamarosan meg szeretnénk kezdeni a feldolgozást és az értékesítést. Ennek a programnak kiemelt célja az is, hogy népszerűsítsük az állattartást és kiemelten a legeltetéses állattartást főként őshonos fajtákkal.

- Mikor fog ténylegesen üzemelni ez a komplexum?

- A tervek szerint az idei évben szeretnénk beindítani az egész rendszert, de ez sok mindentől függ. Mik a további tervek? Több tervünk is van, amelynek egy része már folyamatban van. Hamarosan megkezdjük egy mini gyógynövény feldolgozó üzem kialakítását, valamint egy kecskefejőállás és egy tehén fejőház kiépítését is. Ezek elkészültével nagyobb hozzáadott értékkel, jobb minőségű termékeket tudunk előállítani, értékesíteni.

 



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -