Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A széncinegék Föld napi meglepetése a HOTEK-erdőben

    A Föld Napján örömteli esemény örvendeztette meg a HOTEK-erdei tanösvénytúra résztvevőit. Az odúellenőrzés során egy kilenc tojást melengető széncinege (Parus major) családra bukkantunk!

Ebben az időszakban a párok többségének már tojásos fészekalja van, ám a széncinege fészkek legnagyobb része rejtve marad az emberek számára, hiszen odúlakó madarakról van szó. A HOTEK-erdő mesterséges odútelepe azonban lehetőséget ad arra, hogy figyelemmel követhessük a széncinegék és (ha szerencsénk van) még számos egyéb madárfaj fiókáinak kikelését, fejlődését.

 A széncinege évente általában kétszer költ. A megfelelő helyet a hím választja ki a fészek számára, amiben a tojó építi a gyökerekkel, fűszálakkal, mohával, állati szőrrel és egyéb puha anyaggal bélelt fészket. A tojások mintázata és mennyisége az elfogyasztott tápláléktól is függhet.

 Reméljük, hogy a népes család új nemzedéke sikeresen felcseperedik és ők is tagjaivá válnak a HOTEK-erdő hangosan csivitelő, tirketarka madárvilágának!

 Ha Te is kíváncsi vagy a Fekete István Oktatóközpont gyakorlati madárvédelmi tevékenységeire, vagy szeretnél megismerkedni az odúk lakóival, látogass el szervezett tanösvénytúráinkra, itt Túrkeve „legzöldebb” erdejében!

 

A széncinege (Parus major) hazánk egyik leggyakoribb énekesmadara 9 tojásos széncinege fészekalj

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -